Geschilderde Astrilde

 :: Cultuurexoten :: Australische Prachtvinken

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Ga naar beneden

Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op ma mei 10 2010, 20:11

Wie kan mij wat meer vertellen over de kweek en het gedrag van de Geschilderde Astrilde of Emblema Picta ? Mijn Emblema's vertoeven praktisch de ganse dag op de bodem van de kooi. Ik had al begrepen dat ze vrij veel op de bodem fourageren maar de ganse dag ? Ze zitten heel dicht bij elkaar en zijn weinig actief. Ze hebben een (mislukt) nestje achter de rug. Niet constant willen broeden en uiteindelijk onder de Meeuwen 1 jongen geboren maar na 1 dag dood. Ondertussen tonen ze geen aanstalten meer om aan gezinsuitbreiding te doen. Dit ondertussen ruim één maand. Wie weet raad ?

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Laurenzo op di mei 11 2010, 08:43

Voer hen wat meer dierlijke eiwitten (als je dat nog niet zou doen).

Laurenzo

Aantal berichten : 15
Join date : 22-03-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op di mei 11 2010, 19:54

Ze krijgen regelmatig wat eivoer met pinkies en hebben insektenpatee ter beschikking waar ze niet veel interesse in hebben.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  De Pauw Daniël op ma jun 21 2010, 17:29

Beste,
Als ik alles lees dan stel ik vast dat er iets gaande is met uw vogels. Deze hebben geen enkel lust en op de grond vertoeven is zeker niet goed. Heb ge al eens naar de buik gekeken ,zijn de darmen niet gezwollen en is de levervlek niet te groot? Als ge niets abnormaal ziet zou ik eens beginnen met AD3E te geven, een vijftal dagen na elkaar één druppel in de tootje van de fontein. Wanneer ze drinken dan hebben zij het eerst binnen. Laat mij eens weten of het help of niet.
Daniël

De Pauw Daniël

Aantal berichten : 4
Join date : 13-02-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op ma jun 21 2010, 20:35

Hallo Daniël, vitaminen krijgen ze regelmatig, geen AD3E maar Combex V. Ondertussen zijn ze terug appart geplaatst in vluchten. De pop had wat bevuilde veren aan de cloaca. Ze zijn beiden behandeld met ESB3 en tenslotte met Biomin 5 strain probioticum (ziekteverwekkers onderdrukken, darmflora herstellen, goede vertering bevorderen en afweersysteem verhogen). Ze fourageren in de vlucht minder op de grond omdat de stokken hoger hangen ? Echt actief lijken ze nog altijd niet is dit misschien normaal voor deze soort astrilde ? Voor de rest kan ik niets vinden en lijken ze niet echt ziek. In september begint mijn kweekseizoen met mijn Goulds dan zet ik ze ook tesamen hopelijk met meer resultaat.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Marc Grieten op ma jun 21 2010, 22:19

Pascal,emblema's vertoeven meer op de bodem dan de meeste andere exoten.
Ook zijn het geen vogels die de ganse dag op en neer vliegen,het zijn eerdere rustige vogels.
Aan rustverstoorders hebben ze een hekel,ze worden dan onderdrukt.
Dit zijn geen vogels waar je eens vlug ga mee kweken,met een goed kweekkoppel gaat het nog wel.
Uit eigen ervaring heb ik al gemerkt dat het soms wat duurt voor ze elkaar echt aannemen,omdat ze in elkaars buurt verblijven wil met deze soort nog niet zeggen dat het een kweekkoppel is.

Marc Grieten

Aantal berichten : 141
Join date : 04-06-09
Woonplaats : Tessenderlo

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op di jun 22 2010, 18:47

Marc, dit is een bevestiging van mijn observaties en vermoeden. Ik heb goede hoop dat het uiteindelijk wel zal lukken. Ze hebben al een, weliswaar mislukt, nestje gehad.
De enige reden waarom ik ze uit elkaar haalde was omdat de pop niet 100% was. Ik merk trouwens nog steeds dat haar stuit constant op en neer gaat, alsof ze haar cloaca opent en sluit. Maar haar darmen liggen niet op haar buik en er zijn geen abnormale verkleuringen. Ze ligt wel ook op de stok ipv te zitten maar zo had ik nog vogels die dat deden maar toch 100% gezond waren, er zijn soorten die dat blijkbaar sneller doen, misschien ook Emblema's. Enig idee ?

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Marc Grieten op di jun 22 2010, 21:53

Emblema's hebben wel een tamelijke horizontale houding,wat niet wil zeggen dat ze op de stokken gaan liggen.
Is ze niet te vet?
Heeft ze nog alle nagels en tenen?
Dit zou eventueel ook een reden kunnen zijn indien de zitstokken niet gemakkelijk 'zitten'.

Marc Grieten

Aantal berichten : 141
Join date : 04-06-09
Woonplaats : Tessenderlo

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  André op wo jun 23 2010, 00:30

Ik ben het volkomen eens met Mark Grieten.
Emblema's vertoeven wel graag op de bodem en zijn geen vogels die voortdurend rondvliegen.
Vorig jaar had ik 1 koppeltje dat mij 15 jongen opleverde( tijdens de wintermaanden).
Door onervarenheid met deze vogels had ik hen , tijdens de zomermaanden, in een buitenvoliere geplaatst samen met andere exoten.In tegenstelling, tot wat ik verwachte,was dit geen goede oplossing. Ik dacht dat de vogels daar heel goed op kracht zouden komen tegen het volgende seizoen. Zoals Mark al vermelde, werden zij onderdrukt door de andere vogels en zaten zij altijd, stilletjes, ergens afgezonderd in een hoekje. De vogels waren dus achteruit gegaan ipv hersteld. Door ruil had ik 2 koppeltjes bekomen en toen ik hen terug( per koppel) in een broedkooi plaatste was het kwaad al geschied.De vogels waren niet in conditie. Daarbij maakte ik een 2de fout door beukensnippers in de kooien te doen ipv zand.De vogels kwamen niet graag op de bodem. Ik verloor van beide koppels een vogel( net voor de kweek).
Een man bij het ene koppel en een popje bij het andere. Ik heb de overgebleven vogels samengebracht en de beukensnippers terug vervangen door zand. Het duurde wel even voor de vogels het met elkaar konden vinden en gingen nestelen.
Uiteindelijk leverde het mij toch nog 6 jongen op.
Volgels mij zijn het vogels die je na het broedseizoen, rustig( per koppel) moet laten herstellen in een ruime broedkooi.

Groeten
André

André

Aantal berichten : 29
Join date : 03-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op wo jun 23 2010, 20:00

Beste André, ze zitten (vooral het popje dan) inderdaad stil in een hoekje. Ik zal je goede raad ter harte nemen en mijn koppeltje terug in de broedkooi zetten. Mijn broedkooien zijn 100x50x50, dat moet voldoende zijn. Als ik het goed voor heb roesten emblema's op de stok (of op de grond ?) en hebben ze pas een broedkastje nodig als de kweek begint. Welke nestkastjes gebruiken jullie ? Met ovalen gat of rond gat ? En Marc, ik zal eens kijken als de pop niet te vet staat als ik ze uitvang. Nagels en tenen zijn in orde.
Ik hoop alvast dat ze zich binnen enkele maanden 100% voelen, want ik vind het prachtige vogels en zou er graag een mooi nestje mee kweken. I love you

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Karel Pauwels op wo jun 23 2010, 20:12

Pascal, mijn emblema's zitten in een kweekbak van 60*40*40 en hebben een half open nestkastje van 10*10*10.
Ook heb ik integenstelling met André wel beuksnippers als grondbedekking en ze hebben hier geen probleem mee.
Bij mij zitten ook niet altijd op de grond maar meestal op één van de zitstokken.
Op 1 punt geef ik André wel gelijk namelijk in de rustperiode gewoon niet samenzetten bij uw andere kweekvogels Mad
Het probleem dat ik dan wel heb ze hebben al twee keer een nest van 5 pas uitgekomen jongen in de schuif gekieperd Crying or Very sad Crying or Very sad
Ik ga ze nog één keer laten proberen lukt het deze keer ook niet dan gaan de problema picta's eruit.

Karel Pauwels
Admin
Admin

Aantal berichten : 382
Join date : 26-05-09
Leeftijd : 63
Woonplaats : Lichtaart

http://www.mijn-grasvinken.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op wo jun 23 2010, 20:38

Hallo Karel, bij mij zitten alle vogels op zeo-lite (hoogabsorberende vulkanisch materiaal). Vroeger gebruikte ik ook beukesnippers, ik had daar geen problemen mee maar het grote voordeel van zeo-lite is echter dat het gemorst water (bv badwater) beter absorbeerd. Qua prijs is het vergelijkbaar met beukesnippers. Alleen doet het nogal onnatuurlijk aan tegenover beukesnippers. En sommige vogels nemen het nogal graag mee in het nest maar dat is met beukesnippers ook.
Maar mijn vogels en ook de Emblema's hebben er geen probleem mee. Het is vooral de pop die veel op de grond vertoeft in de kweekkooi, in de vlucht doet ze het niet. De man doet het veel minder maar gaat er regelmatig toch gezellig bijzitten.
Het is inderdaad wel frustrerend als de jongen uit het nest gekieperd worden. Met een koppeltje Kleine Cuba's had ik dat ook voor maar dat probleem was opgelost toen ik ze in de grote buitenvoliere zette. Na twee verknoeide nestjes had ik opeens 3 prachtige jongen op stok. Spijtig genoeg is dat blijkbaar geen oplossing voor Emblema's ... Ik hoop binnen een paar maanden meer geluk te hebben maar dat zal afwachten zijn... Suspect
Maar uw en André's raad zal ik alvast opvolgen, ze gaan terug de kweekkooi in.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  koen op vr jun 25 2010, 10:36

PascalB schreef:....maar dat probleem was opgelost toen ik ze in de grote buitenvoliere zette. Spijtig genoeg is dat blijkbaar geen oplossing voor Emblema's
In een volière plaatsen zou wel een oplossing kunnen zijn, mits een laag aantal medebewoners (weinig stress) en dat deze hen niet belemmeren of verstoren!
Kurkdroge grond en aangepaste nestelplaatsen zijn daarbij ook aangewezen.

Meer info:
http://www.aussiefinchbreeder.com/Articles.htm
http://www.aussiefinchbreeder.com/Painteds.htm

Kleine anekdote: Mike Fiddler heeft bij wijze van experiment rode druppelastrildes, zwartbuikzonastrildes en emblema's samenzitten (zelfde soorten in meerdere volières) en met manipulatie van enkele factoren danwel jongen op stok krijgt van alle soorten of geen jongen en allerhande problemen...
avatar
koen

Aantal berichten : 99
Join date : 04-06-09
Woonplaats : Roeselare

http://www.veugelkoer.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op vr jun 25 2010, 17:58

Voor mij is in de voliere plaatsen (voorlopig) geen optie, ik heb er een koppeltje zwartborstcuba's inzitten en die zullen geen goede partij zijn voor de Emblema's.
Maar alvast bedankt voor de link : het is een interessante site. cheers

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op za jun 26 2010, 15:43

Zo, mijn koppeltje Geschilderde Astrildes zitten nu weer rustig samen in een kweekkooi in een rustig hoekje... Ik hoop dat ze tevreden(er) zijn.
En als eigen experiment(je) heb ik 3/4 zeo-lite en 1/4 beukensnippers gebruikt als bodembedekker, op het allereerste zicht (wel wat voorbarig) lijken ze geen voorkeur te hebben.

Karel Pauwels schreef :
Ik ga ze nog één keer laten proberen lukt het deze keer ook niet dan gaan de problema picta's eruit.
En Karel ik heb misschien wel interesse om ze over te nemen als je met je Emblema's stopt.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Karel Pauwels op zo jun 27 2010, 10:25

PascalB schreef:En Karel ik heb misschien wel interesse om ze over te nemen als je met je Emblema's stopt.
Pascal de pop heeft vandaag haar 2de eitje gelegd dus ze krijgen nog een kans hou je wel op de hoogte.
Mvg Karel

Karel Pauwels
Admin
Admin

Aantal berichten : 382
Join date : 26-05-09
Leeftijd : 63
Woonplaats : Lichtaart

http://www.mijn-grasvinken.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op zo jun 27 2010, 20:25

Karel, succes met de kweek, een (meer dan) bevredigend resultaat gewenst !! thumbs up Smile

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op di jun 29 2010, 22:13

Ze lijken, op hun eigen manier natuurlijk, best in hun sas zo alleen. Ik merk nu dat ze vooral "op stok" zitten, lekker dicht bij elkaar. Ik hoop nu in september dat ze, als ik een nestkastje gehangen heb, in actie gaan schieten. Ik ben een beetje bezorgd, nu ze bij elkaar zitten, de "voortplantingsdrang" minder zal zijn ...

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  André op di jun 29 2010, 23:52

Hallo PascalB,
Misschien kan je proberen om nu de vogels niet te erg te verwennen. Met de voeding bedoel ik dan. Sober voederen en zeker geen eiwitrijk voedsel.
Misschien ook wel de lichturen inkorten( als dit mogelijk is).
In september, of zelfs later, kan je dit alles terug gaan opvoeren en komt de broedstemming er wel.
Zijn de vogels ondertussen al in , of door, de rui? Ook dit is belangrijk tegen de kweek.

Groeten
André

André

Aantal berichten : 29
Join date : 03-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op wo jun 30 2010, 18:51

Hallo André,

Qua voeding zal ik er rekening mee houden, lichturen minderen kan ik niet. Ze moeten nog in de rui komen... daar zal veel van afhangen.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op za jul 17 2010, 09:43

Toen ik deze morgen in mijn kweekruimte kwam lag mijn man Emblema Picta dood op de kooivloer, het popje zat trouw bij het dode mannetje ... Noem mij melo Crying or Very sad maar mij deed het toch wel iets. 3 mooie Kleine Cuba's geringd gisteren en nu, goede tijden, slechte tijden bij de exotenkweker.
Gisterenavond zag ik dat hij niet 100% zat en ik zou deze morgen nog eens controleren maar het was al voorbij. Het is heel snel gebeurd... Had ik dat, had ik zo... enfin. pale


Laatst aangepast door PascalB op zo jul 25 2010, 11:48; in totaal 1 keer bewerkt

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Karel Pauwels op za jul 17 2010, 13:53

PascalB schreef:Toen ik deze morgen in mijn kweekruimte kwam lag mijn man Emblema Picta dood op de kooivloer .
Dit is natuurlijk een spijtige zaak Pascal het is zo dat altijd de mooie en duurdere vogels sterven. Sad
Ik van mijn kant heb een beetje geluk er zijn vandaag 4 jonge emblema's uitgekomen wel onder de meeuwen.
Maar ik vindt het nog altijd beter jonge emblema's onder de meeuwen dan dode emblem's in de schuif.
Ik moet natuurlijk niet te hard roepen want ze zitten nog niet op de stok,maar hoop doet leven Very Happy

Karel Pauwels
Admin
Admin

Aantal berichten : 382
Join date : 26-05-09
Leeftijd : 63
Woonplaats : Lichtaart

http://www.mijn-grasvinken.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op zo jul 18 2010, 10:01

Dat is al mooi, Karel. Laat maar weten hoe het verder gaat. En ik heb dezelfde redenering : waarom de diertjes laten doodgaan als we van die prachtige, onderschatte vogeltjes hebben die dat werk zonder probleem kunnen overnemen ? Natuurbroed is het doel maar in geval van nood ...
Ik heb ondertussen een jong mannetje op de kop kunnen tikken, het is uiteindelijk nog snel gegaan. We zullen zien wat het geeft. Momenteel zit hij in quarantaine en als alles er goed uitziet zetten we hem binnen een dikke week bij "de weduwe". Misschien lukt het dan nog voor september/oktober ? We zien wel.
Maar ik denk dat ik toch nog een koppeltje van deze mooie vogels ga bij aanschaffen voor de kweek van 2011. Je kan beter op 2 paarden wedden dan op één ... clown

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op zo jul 25 2010, 11:47

Eergisteren het nieuwe mannetje bij mijn popje gezet en het klikt héél goed. Het popje is opeens een stuk actiever. Verandering van spijs doet eten ?? Wink
Enfin, we durven weer hopen op een mooi nestje... Wordt vervolgd ! sunny

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Pascal op vr jan 07 2011, 22:08

Karel, hoe is het ondertussen verlopen met je Emblema's ? Ik heb ondertussen een nieuw koppeltje aangeschaft, hopelijk met wat betere resultaten.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Geschilderde Astrilde

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Terug naar boven


 :: Cultuurexoten :: Australische Prachtvinken

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum