Calcium : relatie met een plotselinge dood van een gezonde vogel.

Ga naar beneden

Calcium : relatie met een plotselinge dood van een gezonde vogel.

Bericht  van den broeck alfons op di nov 30 2010, 09:54

Er zijn momenteel tientallen liefhebbers waarvan de kweekperiode reeds begonnen is en derhalve wens ik hen toch even te wijzen op een punt dat aandacht verdient.

Eén van de aspecten van vogels kweken in de praktijk is de produktie van eieren door poppen. Als er een schijnbaar tekort is aan calcium in de voeding die je geeft, dan gaan poppen hun lichaamsreserve aanspreken om toch tot een normale vorming van een eischaal te komen.

Maar lichaamsreserves kunnen uitgeput raken en dan kan een tekort aan calcium in het lichaam van deze poppen op termijn leiden tot een ernstige ziektetoestand.

Deze ziektetoestand kan zich manifesteren als volgt : omdat calcium ook een belangrijke rol speelt in de zogezegde “hersenfunctie” kunnen er symptomen zijn als plotse aanvallen van stuiptrekkingen en onwillekeurig flapperen met de vleugels en het voorkomen van lokale spierspasmen. Een aanval kan uitgelokt worden door een plotse stresstoestand. Tijdens een aanval kan de vogel niet normaal op zijn stok zitten. Soms hangt de vogel gewoonweg omgekeerd aan zijn stok. Het calciumgehalte in het bloed daalt daarbij tot zeer lage waarden. De vogels kunnen verschillende aanvallen overleven, maar ook plots sterven.

We denken bij het lezen van hetgeen hier voorafgaat meestal aan één of andere ziektetoestand veroorzaakt door een microörganisme, maar in dit geval is dat niet waar.

Moraal van het verhaal : voldoende calcium geven aan poppen en nestjongen tijdens de kweekperiode.

Copyright 2010 - Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Calcium : relatie met een plotselinge dood van een gezonde vogel.

Bericht  Bart Van Den Bossche op di nov 30 2010, 18:25

Alfons,

Ik geef al mijn vogels een mengeling van oesterschelpengrit, maagkiezel en Dax mineralen.
Geef jij dan nog iets extra als calciumbron ?

PS. De vogels zitten ook op schelpenzand dus daar zullen ze ook wel wat van eten.

Bart Van Den Bossche

Aantal berichten : 114
Join date : 06-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Calcium : relatie met een plotselinge dood van een gezonde vogel.

Bericht  van den broeck alfons op wo dec 01 2010, 08:30

In princiepe niet, maar vanaf het ogenblik dat je bij kontrole van de eieren in de nest het gevoel krijgt dat dezen gemakkelijk breken, kan dit een indicatie zijn van een mogelijk tekort aan calcium in het lichaam van de poppen.

Je kan het ook gemakkelijk uittesten : leg een eischaal van een kippenei in de kooi en als je 's anderendaags merkt dat er niets van genuttigd is of zéér weinig, dan zal er voldoende calcium in het lichaam van de vogel aanwezig zijn. Gaat een vogel vrij snel naar de kooibodem om van de eierschaal te eten, dan is dit wel een overduidelijk signaal.

Stockage van calcium, als reserve in het vogellichaam, gebeurt in de spieren van de vogel, inzonderheid dezen van de vleugels. Ogenschijnlijk gezonde vogels, die moeilijk kunnen vliegen in een ruim hok, zijn mogelijk verdacht van een tekort aan calcium.

In de handel zijn er diverse soorten bodemkorrels te verkrijgen op basis van zeolieten, inzonderheid kattebakkorrel produkten. Mijn ervaring is dat liefhebbers dat nogal eens durven gebruiken als bodembedekker in hun kooien, omdat het sterk waterabsorberend is. Waterabsorptie is één van de sterke eigenschappen van zeolieten, dus ook waterabsorptie uit de uitwerpselen van de vogel. Ogenschijnlijk goed en niets aan de hand.

Maar vele zeolieten bevatten chemisch een hoeveelheid aluminium, niet direct giftig voor vogels of andere diersoorten. Vogels durven nogal eens pikken met hun bek in deze bodembedekker en gaan dan onrechtstreeks een zéér kleine hoeveelheid aluminium opnemen in hun lichaam. Op korte termijn is er niets aan de hand, maar op langere termijn gaat biochemisch deze aluminium de werking van calcium hinderen in dat vogellichaam. Resultaat : vogels met brosse beenderstrukturen die gemakkelijk breken, inzonderheid als je ze uitvangt, dunne eierschalen in de nest en nestjongen met abnormale beenderstrukturen tijdens hun groei. Dus, even opletten geblazen bij de aankoop.

Copyright 2010 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Calcium : relatie met een plotselinge dood van een gezonde vogel.

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum