Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Knoflook en insecten in binnenhokken

2 plaatsers

Ga naar beneden

Knoflook en insecten in binnenhokken Empty Knoflook en insecten in binnenhokken

Bericht  van den broeck alfons do dec 09 2010, 10:32

Iedereen kent knoflook.

Knoflook bevat de stof : allicine. Deze stof is verantwoordelijk voor de onaangename mondgeur na het nuttigen van voedsel waarin knoflook voorkomt. Als men een knoflookteentje overlangs heeft doorgesneden, dan merk je een soort kern in de binnenstruktuur. Wel, daar bevind zich de stof allicine.

Dit allicine is giftig voor een waaier aan insecten, waaronder diverse mijtensoorten dewelke voorkomen bij vogels o.a. Dermanyssys soorten (bloedluizen) en Ornithomyssus soorten (zwarte luizen).

Nu zou je kunnen stellen : ik snij een teentje knoflook overlangs door en leg dit onderaan in de nest, wel zo dat de vogels er niet aan kunnen. Dat werkt, maar niet lang. Allicine is nogal vrij vluchtig en na één of twee dagen is dat knoflookteentje uitgedroogd. Dus, lang gaat dat niet helpen.

Een andere methode die je mogeijk zou kunnen gebruiken, is de volgende :

U maakt gebruik van nestkastjes waarin onderaan kleine luchtopeningen zijn. Als je een volledig gesloten nestkastje hebt in hout, dan moet je daar gaatjes in boren. Dat moet je trouwens altijd doen, anders zou dat daar onder in dat nestkastje wel eens een broeihaard van bacteriën, schimmels en ander ongedierte kunnen worden.

Vervolgens neemt u 100 gram knoflookteentjes, hak deze fijn en laat deze gedurende 24 uren trekken in 500 ml. water waaraan een zeer klein beetje zeep is toegevoegd. Zeep : dat mag een beetje standaard afwasmiddel zijn, maakt niets uit, zolang als het maar zeep is. Na 24 uren filtert u deze thee af en u bewaart deze oplossing in een donkere afgesloten fles, buiten bereik van uw kinderen, gedurende enkele dagen.

U neemt een handsproeiertje en vernevelt deze bereide oplossing door de gaatjes onderaan in het nestkastje. Zorg er wel voor dat er een voldoende dikke laag nestmateriaal is. Daarmee bedoel ik de afstand tussen de bovenkant van het aanwezige nestmateriaal en de bodem van het nestkastje. Twee centimeters is toch wel aan te raden. Bedoeling is om ervoor te zorgen dat er geen kontakt is van de nestjongen met de bereide oplossing omdat de huid van de jongen nog te teer kan zijn.

Mochten daar bloedluizen of soortgelijk ongedierte aanwezig zijn in die nesten, wel, die gaan het hazenpad kiezen want allicine is voor hen dodelijk. Ook heeft allicine een werking tegen bepaalde bacteriën, maar welke soorten…, dat moet ik bij gelegendheid nog eens gaan opzoeken.

Op hetere dagen moet u zich wel bewust zijn dat de vernevelde oplossing in de nesten ook snel droogt en dan gaat u regelmatiger moeten sproeien.

Die oplossing moet je wel regelmatig terug bereiden : laten we zeggen houdbaarheid hoogstens een week. Maar niets houdt u tegen om kleinere hoeveelheden te maken zolang je de verhoudingen maar respekteert.

Wens je niets van de oplossing te bewaren gedurende een week : vernevel de rest dan tussen andere spleten, kieren, gaatjes enz… in het hok. Ook daar kan zich ongedierte verschuilen en mogelijk voor overlast zorgen op termijn.

P.S. Er zijn ook uiensoorten die allicine bevatten, maar welke soorten…, ook dat moet ik nog eens opzoeken.

Copyright 2010 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Knoflook en insecten in binnenhokken Empty Re: Knoflook en insecten in binnenhokken

Bericht  Tim Van Vugt do dec 09 2010, 23:49

handig :-) dat weten we nu ook weer en ga dit bij gelegenhied is testen :-)
Tim Van Vugt
Tim Van Vugt

Aantal berichten : 368
Join date : 16-06-09
Leeftijd : 40
Woonplaats : lichtaart

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum