Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Lijsterbessen

2 plaatsers

Ga naar beneden

Lijsterbessen Empty Lijsterbessen

Bericht  van den broeck alfons do apr 28 2011, 08:03

Lijsterbessen :

Rijpe lijsterbessen, van nature uit onschuldig, maar ze kunnen dodelijk zijn als ze foutief gegeven worden aan vogels.

Vooreerst moeten ze rijp zijn : onrijpe bessen met een nog groenachtige kleur of halfrijp (de combinatie geeloranje en groen) dien je te mijden.

Verder bestaan er een aantal variëteiten in de natuur waarmee je moet opletten. Rijpe lijsterbessen, die je wenst te geven aan vogels, mogen geen zure- of bittere smaak hebben. Daarvoor dien je zelf eerst zo'n bes te proeven alvorens ze te plukken. Smaken ze zurig tot sterk zurig, of, bitter tot sterk bitter, dan zeker dezen niet aan vogels geven. De zurige smaak wordt veroorzaakt door parasorbinezuur. De bittere smaak wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van tanninen.

Als je confituur maakt van lijsterbessen, dan wordt door het kookproces dat parasorbinezuur geheel of gedeeltelijk ontbonden en omgezet in sorbitol. Sorbitol is een zoetstof en is een vervanger voor suiker bij diabetespatiënten.

Tanninen zijn het soort bitterstoffen dat voorkomt in veel soorten wijnen. Tanninen zijn relatief giftig voor vogels.

Als de bessen rijp zijn, dan zit het gevaar ook in de pit. De pit bevat blauwzuurachtige glycosiden (= cyanideachtige verbindingen) die de dood kunnen veroorzaken bij vogels.
Verkeerdelijk denken liefhebbers dat lijsterbessen, gegeten door merels, lijsters, spreeuwen enz…, aan alle soorten vogels mag gegeven worden. Zo gezegd, zo gedaan : ze plukken bosjes rijpe lijsterbessen tijdens het seizoen en deponeren dezen alzo in de kooien of de voliëre van de vogels. En elk jaar opnieuw gebeuren de ongevallen met de parkieten en de papegaaien, want deze vogels zijn er ook verzot op. Parkieten en papegaaien hebben de vervelende gewoonte om te knagen op alle harde- of minder hardere delen, dus ook op de pitten, aanwezig in lijsterbessen. Maar als ze die pitten kunnen kraken of stuk bijten en ze komen in kontakt met de inhoud ervan, dan is de kans groot dat ze binnen enkele uren zullen sterven.

Er zullen nog wel vogelsoorten bestaan die zich zouden willen amuseren met de pitten. Ik denk bijvoorbeeld aan kruisbekken, appelvinken, andere exotische lijster- of spreeuwensoorten, enz…

Neem dus de regel aan dat je altijd de pitten van rijpe lijsterbessen verwijderd, ongeacht de vogelsoort. Ook als je bv. een voorraadje wenst aan te leggen voor de winterperiode : verwijder eerst de pit vooralleer je rijpe lijsterbessen invriest.

Nog een kleine tip :

Je zou kunnen denken en doen : ik ga zo’n lijsterbesstruik planten in de tuin of in de buitenvoliëre. Je kan de plantjes kopen in tuincentra.

Ik zou dat toch maar niet doen. Grotere lijsterbesstruiken trekken vogels aan, dat is juist, maar trekken ook een veelvoud aan wespen aan, zowel tijdens de bloemenperiode als tijdens de vruchtperiode. Dus, als je niet met een wespenplaag wenst geconfronteerd te worden, laat de plant dan wijselijk weg.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Lijsterbessen Empty Re: Lijsterbessen

Bericht  Herman vr apr 29 2011, 14:32

Of koop direct je gedroogde lijsterbes in de vogelhandel, maar vries deze dan wel in kleine hoeveelheden in en doe niet zoals ik had gedaan, alles in een grote plastiek pot (afgesloten)bewaren.
Op een paar weken zat ik met een grijze schimmellaag op de bes, nog een geluk dat ik eerst alles nog eens controleer,eer ik het voeder.

Herman

Aantal berichten : 122
Join date : 07-08-10
Leeftijd : 59
Woonplaats : Aalst

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum