Vitamine E

Ga naar beneden

Vitamine E

Bericht  van den broeck alfons op ma jan 03 2011, 17:17

Vitamine E :

Vitamine E is een substantie die gevormd wordt in planten. Er zijn acht actieve vormen gekend die voortkomen uit vier tocopherolen en vier tocotriënolen. De substantie die het meest van belang is voor vogels is alpha-tocopherol.

Vitamine E in een vogellichaam, speelt een rol in :

- de celademhaling : lichaamscellen van zuurstof voorzien voor een goede werking.
- als co-factor in de synthese van ascorbinezuur (= vitamine C).
- het metabolisme van zwavelhoudende aminozuren : de werking.
- de stimulatie van het immuniteitssysteem. Dit uit zich in een betere fagocytose, de produktie van antistoffen en een verbeterde activiteit van macrofagen en lymfocyten.

Macrofagen zijn cellen die microörganismen, die het vogellichaam zijn binnengedrongen, aanvallen en na een geslaagde actie deze ook verteren. Ze omsluiten het uitgeschakelde microörganisme en nemen het in zich op ter vertering.

Lymfocyten zijn een klasse van witte bloedcellen, die vooral actief zijn bij virusinfecties ter verdediging. Sommige virussen zijn in staat om de werking van lymfocyten uit te schakelen. Dus, deze vorm van eerste-lijn bescherming is nooit 100%.

Vitamine E wordt voor een belangrijk deel tijdelijk gestockeerd in de lever van de vogel. Het is een vetoplosbaar vitamine. Het is onoplosbaar in water.

Men zegt van vitamine E dat het de vruchtbaarheid bij vogels stimuleert : dit is onzin. Het omgekeerde is waar. Bij een chronisch tekort aan vitamine E in het lichaam van de vogel wordt er een geleidelijke onvruchtbaarheid veroorzaakt door een degeneratie van de voortplantingsorganen.

Vitamine E bij vogels is belangrijk voor de groei van de bevruchte kiem in het ei. Bij een tekort kan het zijn dat de kiem afsterft ongeveer vanaf dag 4. Bij autopsie heeft men vastgesteld dat deze embryo’s inwendige bloedingen vertoonden in diverse organen en in de kleine hersenen. Deze organen varieerden zéér in grootte in vergelijking met het normale en hadden een geelgroene bleke kleur. De weefsels van de kleine hersenen waren gezwollen en bleek van kleur. Verder stelt men bij een tekort vast dat er veel vet afgezet wordt in de spieren.

Nestjongen die een tekort aan vitamine E hebben, kwijnen langzaam weg en vertonen zenuwstoornissen, onder andere de onmogelijkheid om bewegingen met hun spieren te coördineren. Ook draaien ze hun hoofd in verscheidene abnormale posities. Nestjongen sterven tussen de vijftiende- en de dertigste dag na het uitkippen. De buik en de spieren van de nestjongen zijn grijsbleek.

Het tekort aan vitamine E kan omgekeerd worden door vitamine E-oliehoudende vloeistoffen toe te dienen in het eivoer of zachtvoer zoals zonnebloemolie, tarwekiemolie enz… Bij nestjongen in een reeds vergevorde toestand van vitamine E-tekort kan je op regelmatige tijdstippen van de dag enkele druppels rechtstreeks in de bek geven. Als de nestjongen nog vrij goed azen en gevoederd worden door hun ouders, mag je best gedurende een korte periode een dubbele- of drievoudige dosis olie toedienen aan het zachtvoer of eivoer, tot een verbetering merkbaar is en dan terug de normale dosis.

Een teveel aan vitamine E, maar dan spreken we toch over hoge dosissen, uit zich in een vertraagde groei, bloedarmoede, verhoogde stollingstijd, beenderstructuren die bros worden door een verminderde mineralisatie en een verminderde stockage van vitamine A in de lever.

Goede- tot zéér goede bronnen van vitamine E zijn :

Zonnebloemolie : ongeveer 56 mg/100 gram produkt.
Tarwekiemen : 20 – 25 mg/100 gram produkt.
Arachideolie, koolzaadolie, sojaolie, olijfolie : 10 – 20 mg/100 gram produkt.

Ter vergelijking : eierdooier : ongeveer 2 – 5 mg/100 gram produkt.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum