Restanten van insecticiden

Ga naar beneden

Restanten van insecticiden

Bericht  van den broeck alfons op do jan 06 2011, 11:42

RESTANTEN VAN INSECTICIDEN

In een beperkt aantal studies heeft men waargenomen dat zeker insecticiden, maar ook restanten van insecticiden, een abnormaal voortplantingsgedrag kunnen initieren bij zowel mannelijke- als vrouwelijke vogels. Dit komt doordat deze restanten van insecticiden, éénmaal opgenomen in het vogellichaam, kunnen interfereren met het SHBG hormoon. SHBG = sex hormone binding globuline en heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de bevruchting.

In de praktijk kan men dan merken dat mannetjes zich gaan gedragen als vrouwtjes. Tevens wordt er een verminderde kwaliteit van het sperma van de man waargenomen.

Bij vrouwtjes kunnen de eileiders aangetast raken en kan men een overdreven ei-produktie waarnemen, doch de eitjes zijn niet bevrucht. Inzonderheid dit laatste is toch iets wat regelmatig waargenomen wordt. Poppen die onbevruchte eieren blijven leggen. Dit kan dus één van de oorzaken zijn, doch ik kan mij best voorstellen dat er nog andere factoren aan de basis kunnen liggen van deze overmatige eiproduktie.

Pas dus op als je insecticiden in nesten gebruikt om al dat klein ongedierte te verdelgen of om te voorkomen dat ze kunnen overleven in nesten.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum