Voedingswaarde van honing

Ga naar beneden

Voedingswaarde van honing

Bericht  van den broeck alfons op do jan 06 2011, 15:02

Hoogst eigenaardig.Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Voedingswaarde van honing

Bericht  Pascal op do jan 06 2011, 20:58

Dat is wel het minste wat je kan zeggen ! Dan is honing enkel nuttig als instant energieverstrekker. Wel niet geraffineerd wat al een groot voordeel is. Ik had er echter meer van verwacht ! confused

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Voedingswaarde van honing

Bericht  van den broeck alfons op vr jan 07 2011, 09:40

Voor de vitaminen en de mineralen die erin zitten, moet je het niet geven. Dan zijn de voedingssupplementen voor vogels, die je kan krijgen in de handel, van een betere kwaliteit.

Dus, moeten er nog een aantal andere zaken inzitten die honing dan toch het predikaat meegeven van : het is gezond. Wat het woord "gezond" dan ook mag betekenen. Ik ken een aantal liefhebbers die honing geven en die daar uiterst tevreden over zijn.

We zoeken verder.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Voedingswaarde van honing

Bericht  van den broeck alfons op ma jan 10 2011, 10:11

Wat zeggen de mensen als ze zichzelf een beetje ziekerig voelen : neem een glas warme melk en doe daar een schep honing in. Goed roeren en opdrinken. Of…, doe hetzelfde, elke dag in de winterperiode en dan wordt je niet ziek.

Daar zit waarheid in.

In honing zitten, als extra, natuurlijke biochemische stoffen in die men klasseert onder de noemer : lanbiotica.

Wat zijn lanbiotica ?

Dit zijn biochemische stoffen die geproduceerd worden door grampositieve bacteriën, om andere bacteriën te doden of in ieder geval de groei van deze andere bacteriën, stil te leggen, te verlammen. Dus, de ene probeert de andere te doden, om zelf te overleven. Dit is dus een constante oorlog op microniveau.

Maar toch even oppassen. Een klein beetje bacteriologie om iets te verduidelijken. Ik probeer het éénvoudig te houden.

Bacteriën worden in eerste instantie geklasseerd in “grampositieve-“ en “gramnegatieve” bacteriën. Die indeling heeft louter betrekking op de manier, waarop men in een medisch laboratorium, bij bv. een uitstrijkje van bv. een faecesstaal, een kleuringstechniek toepast om dit onderscheid visueel onder een microscoop te kunnen voorstellen. Grampositieve bacteriën kleuren dan donkerblauw. Gramnegatieve bacteriën kleuren dan roze- tot rood. Deze kleuren bemerkt men dan bij het bekijken van het uitstrijkje onder een microscoop.

Hierbij een microscopische foto van grampositieve- en gramnegatieve bacteriën : donkerblauw = grampositief. Rood/roze = gramnegatief.Lanbiotica worden enkel geproduceerd door grampositieve bacteriën, met het doel om andere grampositieve bacteriën, te doden. Ze kunnen geen gramnegatieve bacteriën doden.

Waarom kunnen ze geen gramnegatieve bacteriën doden ?

Gewoonweg omdat grampositieve- en gramnegatieve bacteriën te veel verschillen van mekaar voor wat betreft hun struktuur, zowel uitwendig als inwendig.

Grampositieve bacteriën hebben bv. een veel dikkere buitenste celwand dan gramnegatieve bacteriën (heel dunne buitenste celwand) en in die celwand van grampositieve bacteriën komt veel peptidoglycan voor. Verscheidene gekende lanbiotica kunnen peptidoglycan verteren, afbreken en daardoor vernietigen ze deze buitenste celwand van grampositieve bacteriën. Bij deze vernietiging komt de celinhoud van deze grampositieve bacteriën vrij in de omgeving : op dat ogenblik sterft de grampositieve bacterie.

Gramnegatieve bacteriën hebben zo goed als geen peptidoglycan in hun eventuele dunne buitenste celwand. Alzo hebben specifieke lanbiotica geen invloed op de leefbaarheid van gramnegatieve bacteriën. Ze overleven dus.

Ondertussen zijn er een dertigtal verschillende soorten lanbiotica gekend. Ze worden ingedeeld in twee groepen :

- type A lanbiotica : deze werken in op de buitenste celwand van de grampositieve bacterie.
- type B lanbiotica : deze dringen door naar het inwendige van de grampositieve bacterie, interfereren aldaar met een aantal biologische processen en leggen de inwendige fabriek stil die instaat voor de produktie en het onderhoud van die buitenste celwand. Als een grampositieve bacterie zijn buitenste celwand niet kan vormen, dan sterft ze af.

Welke soorten grampositieve bacteriën komen regelmatig voor bij vogels : Stafylococcus spp. (spp. = soorten), Streptococcus spp., Clostridum spp., Lactobacillen (melkzuurbacillen),
Mycoplasma spp., Mycobacterium spp. (= tuberculose bacteriën), …

Welke gramnegatieve bacteriën komen regelmatig voor bij vogels : Escherichia coli (= colibacterie), Salmonella spp., Campylobacter spp., Proteus spp., Pasteurella spp., Listeria monocytogenes, Klebsiëlla spp., Yersinia spp., Vibrio spp….

Zijn lanbiotica ook actief tegen virussen ?

Sommigen wel en anderen niet. Maar het systeem van werking is totaal anders dan hier uitgelegd en zéér complex via een aantal tussenstappen. Maar het zou bv. best kunnen helpen bij een griepaanval. Daar zijn indicaties voor.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Voedingswaarde van honing

Bericht  Pascal op ma jan 10 2011, 21:29

Het helpt dus effectief tegen een pijnlijke keel en nu weten we waarom ! Maw het is nuttig bij bepaalde kwaaltjes maar geen supermiddel.

Vandaag las ik nog : "Honing stimuleert de stofwisseling en heeft een ontgiftende en onstekingsremmende werking."
Maar wat ik ook nog las : "Veel honing bevat kankerverwekkende stof."

Soms kan een mens maar beter niet teveel lezen !! pale


Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Voedingswaarde van honing

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum