Pelletvoeding voor exoten

Ga naar beneden

Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Pascal op za jan 08 2011, 21:02

Heeft er iemand ervaring met pelletvoeding ? Met welke soort exoten ? Tijdens de rust / kweek ? Extra supplementen nodig ? study

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Antoine op za jan 08 2011, 21:46

Heb er wel veel over gelezen van toen ik nog dwergpapegaaien kweekte,maar hoe het zit met exoten weet ik niet.
Hetgeen ik hier over weet is dat er alles zou inzitten wat die bepaalde vogel nodig heeft.En men zou zo goed als geen afval hebben.
Ik gaf het niet en ga dat ook niet doen bij mijn exoten.Doodeenvoudig omdat het zaadeters zijn en ze hebben hun bezigheid bij het pellen van het zaad.

Antoine

Aantal berichten : 161
Join date : 12-10-09
Leeftijd : 64
Woonplaats : Diest

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Tim Van Vugt op za jan 08 2011, 22:35

in het merk van exoten eivoer dat ik geef zit er redelijk veel in , ze eten het graag want ze halen het er als eerste uit , maar ben ook van menig laat ze hun zaad maar pellen , het is zoiets als honde en katten broken alles samengeperst in een brokje :-) , maar mijn katten eten ook liever echt vlees :-)

Wat ik mij nog afvraag zou een vogel die heel zijn leven pellets gehad en je koopt die op de markt , zou deze dan nog zaad pellen of gewoon zijn eten niet vinden ???

mvg Tim
avatar
Tim Van Vugt

Aantal berichten : 368
Join date : 16-06-09
Leeftijd : 34
Woonplaats : lichtaart

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Pascal op zo jan 09 2011, 08:53

PascalB schreef:Het zal wel een product zijn typische nuttige effecten, vraag is alleen haal je deze nuttige effecten reeds niet met de voeding die je nu verstrekt ? Ik ben ondertussen wat voorzichtiger geworden met supplementen allerhande... Wondermiddelen bestaan niet anders waren deze reeds commercieel uitgemelkt. Het is moeilijk om een totaal uitgebalanceerd dieet te ontwikkelen, mede omdat er zoveel verschillende vogelsoorten zijn elk met hun eigen behoefte. Iedereen heeft zijn eigen samenstelling eivoer en is daar tevreden over (anders gebruik je het niet), maar als deze uitgebalanceerd is naar de behoefte van de vogelsoort waarvoor het bedoeld is is een andere vraag.
Bijvoorbeeld : mijn eivoer geef ik aan Gouldamadines, Bandvinken, Blauwfazanten, Japanse Meeuwen, ... Terwijl ik aan mijn Deense Dog voer geef die speciaal ontwikkeld is voor Deense Doggen en idem voor mijn Engelse Cocker... Helpt het ? Tja, ze lopen rond, slapen, kwispelen, zijn blij als baasje thuiskomt... Ik zal het pas weten als van ouderdom zullen sterven zonder grote kwalen ?! Het lukt de mens nog niet om evenwichtig te eten met alle kookprogramma's, fitnessen, dieeten, supplementen, ...
Het begint waar het begint : wat heeft mijn vogel nodig om te rusten, te ruien, een nestje groot te brengen, onderhoud ... hoort bananenpoeder daar bij ? Waarschijnlijk wel maar in welke combinatie van andere voedingsstoffen...
Antwoord : samengesteld voer zoals hondeneten. Niet sexy en natuurlijk maar wel effectief en uitgebalanceerd. Gedaan met alle supplementen... mijn honden zijn kiplekker en gezond en dat wil wat zeggen voor een Deense Dog ! Nu en dan krijgt ze eens een kauwbot of een extratje... Volgens mij is ze heel gelukkig.

alien Voor de exootjes kweekte ik Engelse Cockertjes met "tt's" en al (kleine liefhebber !). Dat zijn mijn roots en daar heb (had) ik veel kennis van, maar ik beleef nu meer plezier aan mijn exoten.
Dit is wat ik poste onder "bananenpoeder"

Onze exoten zijn zaadeters, onze honden zijn vleeseters... We geven onze trouwe viervoeters ook geen prooi voorgeschoteld ? Nee, de fabricant heeft na verschillende studies alle behoeften bijééngegoten in een voor ons onaantrekkelijk brokje maar mijn dieren zijn het gewoon van jongsaf en laten het niet staan. Ik heb ook een kat Tim en inderdaad ze eet liever vlees maar toch eten ze die brokjes ook als niets anders gegeven word. Dus het kan én de resultaten zijn er. Volgens mij (ooit) ook voor onze vogels, opnieuw, we moeten zelf onze knop omdraaien zoals ooit bij de honden en de katten. Dat was ook niet op 123 in de pocket.
Als een jong van in het nest uit pellets krijgt, pellets waar al zijn behoeftes inzitten om gezond te blijven, zich voort te planten, ... in plaats dat wij ons hoofd breken over samenstellingen van bepaalde zaden, supplementen. Zou dat dan niet beter zijn voor de vogel en liefhebber ? Ik weet niet enne, Antoine en Tim, om even terug naar de honden te gaan, een lekker frietje of een "hondensnoepje" krijgen ze ook wel eens... Dus kunnen de exoten regelmatig een stukje trosgierst krijgen of een ander snoepzaadje, ... natuurlijk in beperkte mate. Ik twijfel eraan als ze echt zouden vergeten hoe ze zaad moeten eten, na die eeuwenlange evolutie ? Een hond en kat krijgt zijn eten voorgeschoteld maar vergeet de jacht toch ook niet ? Als je honden in een jachtroedel zet... dan komt dat oerinstinkt boven zunne. Zeker weten ! What a Face Dus een vogel zijn zaad ? Ik verwacht van wel.


Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  van den broeck alfons op zo jan 09 2011, 09:14

Er zijn gouldamandinekwekers in Nederland die het reeds courant gebruiken en hun zaad hebben weggelaten. Ze boeken er ook resultaten mee, volgens hun eigen schrijven. Wel zijn het geen opvallende resultaten voor wat betreft de aantallen gekweekte jongen. Ik heb er geen enkele weten te zeggen dat hij plots 10 jongen per koppel en per seizoen kweekt, in plaats van 5.

Mijn persoonlijke indruk is dat het allemaal nog in zijn kinderschoenen staat. Ik ga het in ieder geval volgend kweekseizoen eens uitproberen, want mij aandacht is reeds geruime tijd gewekt.

Wat ik mij nog afvraag zou een vogel die heel zijn leven pellets gehad en je koopt die op de markt , zou deze dan nog zaad pellen of gewoon zijn eten niet vinden ???

Wel Tim, dat is een zéér belangrijke vraag waarmee je gaat moeten rekening houden, toekomstgericht.

Persoonlijk denk ik, dat ze "het zaad pellen", terug gaan moeten leren. En, dat zou wel eens voor doden kunnen zorgen na een aankoop. Gewoonweg, omdat de aankoper enkel een zaadmengeling aan deze vogels gaat voorschotelen, door onwetendheid.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Pascal op zo jan 09 2011, 11:10

Het staat inderdaad nog in de kinderschoenen, de pelletvoeding die je voorlopig kan krijgen is uniform voor kanaries, tropische en inlandse vogels. Maar ik zou het binnenkort, weliswaar beperkt, eens willen proberen. Gemengd tussen hun zaad. Voor ik volledig zou overstappen had ik liever meer gespecialiseerde voeding willen zien omdat ik van de overtuiging ben dat een Gouldamadine niet dezelfde behoeftes heeft als een Goudvink. Grotendeels zal deze wel gelijklopend zijn maar er zullen wel "enkele nuance"s zijn die het verschil zullen maken.
Maar enkele vraagstukken zoals vergeet een vogel hoe zijn zaad te pellen of herkent hij deze nog als voeding ? Dat zou in de praktijk toch reeds moeten getoetst zijn ? Is het niet zo dat in de Verenigde Staten deze manier van voeden reeds veel verder staat ? Persoonlijk zie ik toch enkele niet te onderkennen voordelen. Maar er zullen ongetwijfeld ook nadelen zijn.


Dit is een link naar een forum van Valkparkieten, daar staan enkele interessante gegevens op :
http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php?topic=29716.0

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Antoine op zo jan 09 2011, 21:08

Ik geef het niet,maar daarom zeg ik niet dat pellets slecht zijn.Er zou alles inzitten dus kan het niet slecht zijn.Ben van mening dat een vogel een zaadeter is.Oke ik ben akkoord wij geven onze honden ook brokken,maar zelf geef ik ze toch nog wat vlees.
Pascal het klopt dat men in de Verenigde Staten al verder is.Daar geeft men het al verschillende jaren en is naar hier overgewaaid.Ik heb hier voor het eerst over gelezen in de boekjes van de BVA(Belgische vereniging van agaporniden),ben er nu niet meer bij.Dirk Van den Abeele geeft het ook aan zijn aga's en is er tevreden overHij laat het zaad niet volledig weg.Hij geeft 3/4 pellets en 1/4 zaad,wel na dat ze er stilaan aan gewend waren geraakt.

Antoine

Aantal berichten : 161
Join date : 12-10-09
Leeftijd : 64
Woonplaats : Diest

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Pascal op zo jan 09 2011, 21:37

Tja, Antoine, het is vooral voor papegaaien en parkieten dat ze een brede waaier aan mogelijkheden hebben heb ik al gemerkt. Als ik naar de winkel moet om eten te halen voor de vogels ga ik eens kijken als ze die pellets (Nutribird kanaries, tropische en inlandse vogels) hebben. Ik geef het dan apart van hun gewoon voer, dan kiezen ze zelf wat ze eten. Dan kiezen ze zelf maar. Maar 100% overschakelen zal ik nooit doen zeker niet gezien de beperkte specialisatie.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  van der smissen rik op ma jan 10 2011, 02:42

Ik geef de nutribird pellets al een paar jaar aan mijn vogels nu en wil mijn ervaringen met deze voeding hier wel even delen met jullie.
Wie wil beginnen met pellets aan zijn vogels te voederen moet wel rekening houden met een gewenningsperiode voor het omschakelen naar deze voeding,
in de verpakking zit normaal altijd een tabel met richtlijnen hoe dit in zijn werk gaat.
Ik moet er wel bijmelden dat mijn vogels niet volledig op een pelletmenu staan en dat ik nog steeds het merendeel zaden voeder, de pellets zijn eigenlijk een bijvoeder voor mij.
In de beginperiode zette ik een apart bakje met pellets in de kooi en zag dat hier niet zoveel van gegeten werd en dat ze de pellets eigenlijk probeerden te pellen zoals zaden.
Dus ben ik toen overgestapt met de pellets te mengen tussen het rulgemaakte eivoer en vanaf toen was het wel zo dat ze de pellets er als eerste uithaalden om te eten, ik denk dat dit kwam doordat de pellets veel zachter waren om te eten.
Nu eten mijn vogels ook van de pellets als ze niet vochtig gemaakt zijn, maar er is hier ook iets wat ik moet vermelden dat mij opgevallen is; namelijk dat je geen pellets mag geven in de broedkooien doordat de uitwerpselen van de jongen niet meer zo vast zijn en je echt vieze en vochtige nesten gaat krijgen met het risico van ziektes en veel sterfte van de jongen in het nest.
Dat is eigenlijk de reden waarom er al velen terug gestopt zijn met het verstrekken van pellets aan hun vogels.
Hier zijn wel al verbeteringen aan aangebracht door de producenten van de pellets, maar nog niet volledig opgelost.
Je bent dus beter om de jongen gewend te maken aan pellets wanneer ze het nest al verlaten hebben.avatar
van der smissen rik

Aantal berichten : 5
Join date : 18-06-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Zandbergen

http://www.everyoneweb.com/birdierik/

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  van den broeck alfons op ma jan 10 2011, 08:13

...namelijk dat je geen pellets mag geven in de broedkooien doordat de uitwerpselen van de jongen niet meer zo vast zijn en je echt vieze en vochtige nesten gaat krijgen met het risico van ziektes en veel sterfte van de jongen in het nest. Dat is eigenlijk de reden waarom er al velen terug gestopt zijn met het verstrekken van pellets aan hun vogels.

Zéér mooie info, Rik, want dat vergeten ze te vermelden op de Nederlandse site.

Mijn aandacht is nu zeker gewekt. Wat veroorzaakt nu eigenlijk die plattere- tot platte mest, als de nestjongen gevoederd worden met die pelletvoeding ? En, ik denk dat ik moet gaan zoeken in de wereld van de E-nummers : toevoegingen van bepaalde chemische substanties aan deze pellets en die bijdragen tot een langere bewaartijd.

Hebben de oudervogels ook plattere uitwerpselen of is dat moeilijk vast te stellen ?

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  van der smissen rik op ma jan 10 2011, 11:04

Wat de oorzaak is van de plattere mest bij de nestvogels weet ik ook niet, dit is eigenlijk iets wat ik en ook andere bevriende vogelliefhebbers hebben ondervonden. Bij de oudervogels was dit ook eerst zo, maar nadat er een verbeterde formule van de Nutribird pellets op de markt gekomen is is dit probleem volledig opgelost.
Dit is een link naar de nieuwsbrief van de firma Orlux uit 2006 toen de verbeterde versie van hun Nitribirds uitgekomen is.
http://www.orlux.be/Nutri/Nutrition/Library/Orlux/PDF/Ornitho/Info29nl.pdf
avatar
van der smissen rik

Aantal berichten : 5
Join date : 18-06-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Zandbergen

http://www.everyoneweb.com/birdierik/

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  van den broeck alfons op ma jan 10 2011, 12:34

Bedankt voor de informatie, Rik. Heb weeral zaken gelezen waarop ik kan voortbomen.

Eén van de dingen die al lang door mijn grijze hersenmassa zweeft is, zetmeel. Waar komt zetmeel veel in voor : aardappelen of soortgelijken. Ik heb vroeger eens een artikel gelezen van een liefhebber, dat goed was onderbouwd en die het brood in zijn zelfgemaakt zacht-/eivoer voor een belangrijk deel vervangde door gekookte aardappelen. Hij liet deze gekookte aardappelen overnacht een beetje uitdrogen zodat ze minder vocht bevatten.

Zijn argumentatie was dat het zetmeel in deze gekookte aardappelen beter, direkter beschikbaar was voor de nestjongen. Bij het brood was deze beschikbaarheid, minder.

Waarom koken ? Om chemisch de kristallijne struktuur van zetmeel te breken, waardoor de verteerbaarheid kan verbeteren.

Terloops : nooit rauwe aardappelen geven aan vogels, omdat rauwe aardappelen saponinen bevatten. Maar als men aardappelen kookt en men giet het kookvocht weg, dan bevinden deze saponinen zich in dat kookvocht en ook, door het kookproces zelf, worden ze grotendeels vernietigd.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Pascal op ma jan 10 2011, 20:50

Bedankt Rik, dat is info waar we iets mee kunnen. cheers Ik ga de pellets eens proberen bij mijn volwassen vogels als bijvoer. Ik zal mijn bevindingen posten.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Pascal op do jan 27 2011, 21:14

Ik geef nu pelletvoeding (Nutribird) wat op veel bijval mag rekenen bij mijn jonge, zelfstandige vogels. De oudere vogels zijn wat voorzichtiger maar dat begint ook los te komen.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Pelletvoeding voor exoten

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum