Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Kippeneieren - Federaal voedselagentschap

2 plaatsers

Ga naar beneden

Kippeneieren - Federaal voedselagentschap Empty Kippeneieren - Federaal voedselagentschap

Bericht  van den broeck alfons za jan 08 2011, 17:57

Ingevolge de dioxinecrisis in Duitsland en in verband met de mogelijke besmetting van Duitse eieren, leek het mij nuttig om eens even stil te staan bij kippeneieren die we regelmatig kopen in de winkel, supermarkt ect… We gebruiken ze trouwens regelmatig in ons zelfgemaakt eivoer.

Onderstaande tekst vond ik op de website van het Federaal Voedselagentschap. Verhelderend.

Eieren

Wat betekent de code op eieren ?

Eieren die in de winkel te koop zijn moeten een stempel dragen met een code. Die code is nodig voor de traceerbaarheid. De code begint met een cijfer van 0 tot 3 dat staat voor het soort houderijsysteen voor de leghennen (0 = bio; 1 = vrije uitloop; 2 = scharrel 3 = kooi(legbatterij). Daarna volgt de code van het land van herkomst (bv. BE = België; NL = Nederland) en tot slot het registratienummer van de producent (toegekend door het FAVV).

Wat moet er op de verpakking staan ?

Het toelatingsnummer (afgeleverd door het FAVV) van het pakstation
De eieren worden door een pakstation gesorteerd naar kwaliteit en gewicht en ingedeeld in een kwaliteitsklasse en een gewichtsklasse.
De kwaliteitsklasse, nl. “klasse A” of de letter “A”, al dan niet samen met het woord “vers”.
De gewichtsklasse (S, M, L, XL) (small, medium, large, extralarge).
De datum van de minimale houdbaarheid.
De aanbeveling om de eieren na aankoop koel te bewaren.
De houderijmethode, “biologisch”, “eieren van hennen met vrije uitloop”, “scharreleieren” of “kooieieren” eventueel aangevuld met “aangepaste kooi” of “verrijkte kooi”
De toelichting van de producentencode. (link naar vraag 1)

Hoe zit het nu met die gewichtsklasse en de klassen van eieren ?

Eieren worden onder meer in categorieën verdeeld op basis van hun gewichtsklasse: small (S), medium (M), large (L) en extra large (XL). Small staat voor een gewicht tussen 43 en 53 g. Medium betekent dat het ei van 53 tot 63 g weegt. Voor large gelden de grenswaarden 63 en 73 g. Extra large eieren tot slot wegen meer dan 73 g. Op sommige verpakkingen staat de vermelding "van verschillende grootte". Dat betekent dan dat het gewicht variabel is.
Eieren die in de winkel te koop zijn, moeten voldoen aan bepaalde door de wet vastgelegde kwaliteitseisen. Men heeft het over eieren van klasse A. Eieren die niet aan die eisen voldoen, vallen onder klasse B en zijn bestemd voor de levensmiddelenindustrie. Die mogen dus niet in de winkel verkocht worden.Vermelden de verpakkingen "extra" of "extra vers", dan moet het gaan om eieren die hoogstens 9 dagen oud zijn en maximaal 7 dagen eerder werden verpakt. Eenmaal die periode overschreden, moet de handelaar deze vermeldingen verwijderen.

Hoe bewaar ik het best eieren ?

Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum (wettelijk vastgelegd op 28 dagen). Het is aangewezen om eieren koel en donker te bewaren omwille van de versheid en om het risico op Salmonella laag te houden. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast. U bewaart de eieren het best in hun originele verpakking in de koelkast. Via de poreuze schaal van eieren kunnen geuren binnendringen. Vermijd daarom ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook of gerookte vis te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën kunnen op die manier door de schaal dringen en het ei besmetten.
Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar nog vuil aan zit. Het ei heeft namelijk een poreuze schaal en er kunnen makkelijk bacteriën binnendringen. Maak ze dus even schoon met een doekje.
Het beste is ook om eieren te bewaren met de punt naar beneden, zo blijft de dooier het best op zijn plaats. Eieren moeten met het luchtzakje naar boven worden bewaard, anders gaat de lucht naar boven en raakt het vlies los.

Hoe kan ik de versheid van het ei controleren ?

Er zijn een aantal trucjes die u helpen te bepalen of een ei nog vers is. Bij de ontwikkeling ontstaat een luchtkamer tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. De luchtkamer wordt groter naarmate het ei ouder wordt. De drijfproef: leg een vers ei in een kom met zout water en u zal zien dat het ei naar de bodem zal zakken. Hoe ouder het ei, hoe meer de stompe kant naar boven zal komen drijven.
Ook het eiwit geeft informatie over de versheid. Bij een vers ei is het eiwit stevig. Schudt u een ei zachtjes heen en weer bij uw oor, dan hoort u vrijwel niets. Doet u hetzelfde met een ouder ei, dan hoort u de inhoud bewegen.


Een rauw of hardgekookt ei ? Hoe kan ik dat nu weten ?

Door een ei te doen ronddraaien kunt u uitmaken of het hardgekookt dan wel rauw is. Een hardgekookt ei zal snel rondtollen, een rauw ei wiebelt.

Er zit bloed in dat ei ? Is dat nu bevrucht ?

Bij het produceren van een ei kan er een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip scheuren waardoor er wat bloed in het ei terecht kan komen. Het is een misverstand te denken dat een dergelijk ei bevrucht zou zijn. Het bloedstipje is makkelijk te verwijderen met een natte lepel.

Waarom is de schaal van het ene ei wit en het andere bruin ?

Men zegt dat een witte kip meestal witte eieren legt en een bruine kip bruine eieren. Dit hoef echter niet altijd waar te zijn. De kleur van het ei ligt aan het ras van de kip. Je kunt het zien aan het oorlelletje van de kip welke kleur ei zij gaat leggen. Een witte oorlel geeft witte eieren, een rode oorlel geef bruine eieren. Er is géén invloed op smaak !

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Kippeneieren - Federaal voedselagentschap Empty Re: Kippeneieren - Federaal voedselagentschap

Bericht  Karel Pauwels za jan 08 2011, 23:42

bedankt heb hier weer wat geleerd Wink

Karel Pauwels
Admin
Admin

Aantal berichten : 382
Join date : 26-05-09
Leeftijd : 69
Woonplaats : Lichtaart

http://www.mijn-grasvinken.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum