groenvoer...

Ga naar beneden

groenvoer...

Bericht  Tim Van Vugt op za jan 15 2011, 21:01

wie geeft er groenvoer aan zijn vogels , heb dit een tijdje geleden is geprobeert met vogelmoer ,eerst gewassen en een halve dag laten drogen , toen ik dat aan mijn vogels gaf hingen ze allemaal van boven tegen de draad zoveel bang hadden ze ervan , heb het er dan maar terug uitgehaald , is dit eigenlijk nuttig of voedzaam om te verstreken aan je vogels ? mvg tim
avatar
Tim Van Vugt

Aantal berichten : 368
Join date : 16-06-09
Leeftijd : 34
Woonplaats : lichtaart

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Antoine op zo jan 16 2011, 00:18

Het is zeker niet slecht om vogelmoer of ander groevoer te geven.Maar geef er niet teveel van en zeker niet nat.
Zelf geef ik het niet meer daar ze het mee in hun nest sleuren als nestmateriaal.
In plaats daarvan geef ik frutti patee.Zijn kleine stukjes fruit en groenten die ik onder het ander eivoer geef.

Antoine

Aantal berichten : 161
Join date : 12-10-09
Leeftijd : 64
Woonplaats : Diest

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  van den broeck alfons op zo jan 16 2011, 06:20

Ik geef veel groenvoer of wat daar allemaal onder geklasseerd kan worden, ook tijdens de wintermaanden.

De zaak is dat ze het moeten leren eten.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Herman op zo jan 16 2011, 10:26

Groenvoer is zeer gezond voor uw vogels, maar bij deze wou ik zeker even reageren op het bericht van Antoine.
Vogelmuur lusten ze bijna allemaal heel graag, maaaaaar...let op met vogelmuur, je vindt deze echter in 2 verschillende soorten in de natuur, met witte bloempjes en paarse bloempjes.
Enkel vogelmuur met WITTE bloempjes is veilig, die met paarse bloempjes zijn GIFTIG!!!!!Best ga je eerst eens op internet of boek kijken naar een afbeelding van vogelmuur, zodanig dat je duidelijk het onderscheidt kan maken tussen de twee, want van blaadjes zijn ze identiek aan elkaar, het is ook vrij makkelijk en overal te vinden.
Verder geef ik nog kropsla,andijvie,spinazie,witloof enz... tis te zien wat de vrouw des huizes op het menu gezet heeft.En alles geef ik met mate en 2 keer wekelijks.
Ook onkruiden en sommige bloemen kunnen tot een feestmaal behoren der vogels, hier wat voorbeelden.Paardebloem, madeliefje,teunisbloem,korenbloem,straatgras,melkdistel,wegdistel,VOGELMUUR,brandnetel,klaproos,enz...Deze zijn allen te vinden in de vrije natuur,let wel waar je ze plukt en daarmee bedoel ik,plaatsen waarvan je denkt dat er met gif zou kunnen gespoten worden,plaatsen waar ze veel met dieren komen wandelen(omwille van de hond zijn besproeingen).
Het liefst trek ik de onkruiden tijdens een wandeling langsheen de boer zijn groentevelden,daar voel ik mij het zekerst op gebied van sproeien met vergif of andere uitroeingsmiddelen tegen onkruid.
Wat ZEKER een AANRADER is en vind dat iedereen dit hier zou MOETEN weten,zijn de groente en theesappen van Alfons, maar dit laat ik aan hemzelf over,daar het ook zijn geslaagde en fantastische ideeen zijn.
Hier een kleine tip van de sluier, afgietsel van broccoli enz... Hopelijk gaat Alfons hier verder!!!!!!!!

Herman

Aantal berichten : 122
Join date : 07-08-10
Leeftijd : 54
Woonplaats : Aalst

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  van den broeck alfons op zo jan 16 2011, 11:17

Over de goede- en de slechte eigenschappen van onkruiden, groenvoer, groenten, ja, daar kan je eindeloos blijven op doorgaan.

Eergisteren heb ik mijn vogels nog het afgekoelde kookvocht van broccoli gegeven in hun drinkflesjes. Gewoonweg één dag maar. Verder heb ik van deze broccoli, het restant : de dikke knots, overlangs doorgesneden en in de hokken gelegd. Het binnenste, het zachtere wittere gedeelte, nuttigen ze.

Gisteren heb ik boerenkool met spek gegeten. Die boerenkool, de harde stengels, dat moet ik nog eens nakijken op eventuele schadelijke stoffen, maar ik heb een groot groen blad in stukjes verdeeld onder mijn vogels. Deze morgen was ongeveer de helft al genuttigd. Boerenkool is geen savooikool, maar dat laatste mag je ook geven.

Met spinazie ga je een beetje moeten opletten dat je er niet teveel van geeft. Spinazie bevat namelijk een vrije hoge hoeveelheid oxaalzuur, en dat zou wel eens de werking van de nieren bij vogels in de negatieve zin kunnen beïnvloeden, als je het te langdurig en te frequent geeft.

Ik eet zéér graag asperges. Als je asperges kuist, dan verwijderen we de harde schil. Die houterige schil werp ik echter niet weg maar daar trek ik een thee van. De schil bevat toch een redelijke hoeveelheid asparaginezuur, een aminozuur, dat vogels best kunnen gebruiken in hun voeding.

Enz...

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Herman op zo jan 16 2011, 11:37

Dit vind ik pas kennis op gebied van vitamienen voor het welzijn van uw vogels, dit is verre van de oneindige produkten die ze dagelijks uitvinden en te koop stellen in de handel.
Volgens leveranciers en handelaars zou je op de duur supervogels kweken waardoor het bijna nog uitgesloten is om nog met zieke vogels te vallen Mad
Hiermede levert Alfons degelijk het bewijs dat het veel simpeler,gemakkelijker en zeker gezonder ook gaat.

Herman

Aantal berichten : 122
Join date : 07-08-10
Leeftijd : 54
Woonplaats : Aalst

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Herman op zo jan 16 2011, 11:43

De oreganothee niet vergeten é Alfons Wink

Herman

Aantal berichten : 122
Join date : 07-08-10
Leeftijd : 54
Woonplaats : Aalst

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  jacques op zo jan 16 2011, 12:03

ik geef juist wat groenvoer (vogelmuur) voor het uitkippen van de jongen
wat ze dan het nest indragen bevordert het uitkomen van de jongen;vochtigheid Exclamation
avatar
jacques

Aantal berichten : 165
Join date : 10-07-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : zonhoven

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Tim Van Vugt op zo jan 16 2011, 19:23

wel nuttig , over sproeistoffen moet ik mij geen zorgen maken ik kan alles plukken in de moestuin van mijn grootmoeder , die hakt enkel :-) ikzelf heb eigenlijk nog nooit op gelet dat vogelmoer ook paarse bloemetjes kan hebben , dacht dat dit enkel witte waren , :-)

toch bedank voor de info theezetten da zie ik mijzelf nu nog niet doen , :-)
avatar
Tim Van Vugt

Aantal berichten : 368
Join date : 16-06-09
Leeftijd : 34
Woonplaats : lichtaart

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Antoine op zo jan 16 2011, 22:13

Dat van die witte en paarse bloempjes van vogelmuur dat wist ik wel.
Ik ga het toch nog eens proberen met vogelmuur,maar ga het wat verder buiten Diest moeten gaan plukken.
Binnenkort in het voorjaar rijden die van het stad weeral rond met hunne sproeier.Je moet nog oppassen of je sproeien tot in uwe voortuin.
Nog een vraagje voor Alfons,dat afgekoeld kookvocht van broccoli waar is dat goed voor?

Antoine

Aantal berichten : 161
Join date : 12-10-09
Leeftijd : 64
Woonplaats : Diest

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  van den broeck alfons op ma jan 17 2011, 09:17

Daar zitten een aantal stoffen in, die geklasseerd worden in de groep van de flavanoiden. Dit is een zéér uitgebreide groep. In het algemeen hebben flavanoiden een positieve werking voor wat betreft het opbouwen van het immuunsysteem van vogels, het op een natuurlijke wijze verhogen van de weerstand. Een deel van de flavanoiden, aanwezig in groenten die je gebruikt voor je eigen voeding, gaat tijdens het koken over op dat kookvocht. Flavanoiden zijn ook belangrijk voor uw eigen gezondheid. Flavanoiden zijn echter geen natuurlijke antibiotica, maar door hun werking dragen ze onrechtstreeks bij tot het verhogen van de gezondheid.

Terloops : de werking van het immuunsysteem van vogelsoorten : toont gelijkenissen met dat van mensen, maar is toch overwegend anders.

Nu, diezelfde flavanoiden ga je ook vinden in de rauwe groenten, maar daar ga je een beetje moeten opletten. In rauwe groenten kunnen ook saponinen zitten. Dat is eveneens een groep van scheikundige stoffen, maar die kan je best mijden, omdat deze nogal eens vergiftigingsverschijnselen kunnen veroorzaken bij vogels. Bij mensen is dat veel minder omdat ons lichaamsgewicht veel hoger is. Bv. in rauwe aardappelen zitten vrij veel saponinen, maar die worden verwijderd, deels vernietigd tijdens het koken. Dus, geen kookvocht van aardappelen geven aan vogels, ook geen rauwe aardappelen. Gekookte aardappelen heb ik al gegeven en mijn vogels nuttigen dat.

In princiepe zou je, van elke groente of elke plant, die je wenst te geven moeten gaan opzoeken : wat zit daarin aan flavanoiden, saponinen, antioxidanten enz.. En, als je iets gevonden hebt, moet je nog gaan opzoeken : wat is de werking van die stof in het lichaam van vogels, niet in het lichaam van mensen : een vogel is nu éénmaal geen gevleugeld zoogdier. Ik hoop dat je begrijpt dat dit een enorm werk is.

Momenteel ben ik bezig met het opzoeken van sulforafaan. Dit is een stof die ook in brocolli en in diverse koolsoorten aanwezig is en een antioxidant werking manifesteert : het beschermen van lichaamscellen tegen vrij radicalen. Dezen laatsten beschadigen lichaamscellen.

Nu, als je artikels leest over kweekverslagen van liefhebbers, dan vermelden ze ook regelmatig bepaalde onkruiden enz... Dus, daar heb ik ook wel een indicatie en kan ik verder gaan zoeken.

Ik heb het nog nooit opgezocht voor vogelmuur, en, van die blauwe bloempjes : ik geef graag toe dat ik dat niet wist. Dat was een goeie tip van Herman. Mijn aandacht is dus wel gewekt.

Dus, uiteindelijk heeft het geven van dat groenvoer bij mijn vogels de uiteindelijke bedoeling om antibioticavrij te kweken, vogels te verzorgen. En, daar luk ik de voorbije jaren goed in.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Antoine op ma jan 17 2011, 10:24

Alfons bedankt voor deze mooie uitleg.
Ik had al geschreven dat ik het wist van die paarse bloempjes (vogelmuur),maar ik heb ze nog nooit gezien.
Ga het ook eens doen met het kookvocht van broccoli,word anders toch maar weg gegoten.

Antoine

Aantal berichten : 161
Join date : 12-10-09
Leeftijd : 64
Woonplaats : Diest

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Herman op ma jan 17 2011, 11:09

Antoine,
De oreganothee van Alfons is ook een aanrader,simpel en vlug klaar.
Meng een koffielepel oreganokruiden,deze mogen gerust gedroogde zijn uit de handel, in een liter goed warm water(geen kokend water) en laat dit een paar uur of een nacht trekken.
Giet daarna alles door een zeefje en klaar is Kees.
Mocht je meer dan één koffielepel mogen gebruiken van de oregano, vraag je dit best even aan Alfons zelf voor alle zekerheid.

Herman

Aantal berichten : 122
Join date : 07-08-10
Leeftijd : 54
Woonplaats : Aalst

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  van den broeck alfons op ma jan 17 2011, 15:19

Neen, een afgestreken koffielepel gedroogd kruid is meer dan genoeg. Je kan ook basilicum gebruiken. Zelfde manier van maken zoals door Herman hiervoor vermeld.

In de lente- en de zomermaanden doe ik het nog anders : dan kweek ik het in mijnen kleine hof of gewoonweg in een ruime bloedpot. Je hoeft dan maar enkele blaadjes, al of niet met een stengeltje, af te knippen met een schaar : het groeit toch telkenmale terug aan. Vervolgens versnipper je deze blaadjes/stengeltjes en doe die in een PET fles van anderhalve liter. Waarom anderhalve liter : gewoonweg omdat ik geen PET flessen in huis heb van één liter. Vervolgens vullen met lauw water en enkele uren laten trekken. Daarna filteren en in de drinkfonteintjes doen : één dag maar.

Je moet dan wel eerst één of meerdere plantjes gaan kopen in een tuincentrum. Niet kopen in de supermarkt, want ik heb al bemerkt dat deze niet verder groeien. De planten in mijn tuin zijn winterhard.

In oregano en basilicum zitten twee stoffen in : thymol en carvacrol.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beide stoffen, in vitro, een anti-schimmelactiviteit kunnen ontwikkelen tegen de volgende schimmelsoorten die regelmatig kunnen voorkomen bij vogels : Trichophyton spp., Microsporum spp., Aspergillus fumigatus, Candida albicans en Cryptococcus neoformans.

Dezelfde stoffen bleken ook een anti-bacteriële activiteit te kunnen ontwikkelen tegen de volgende bacteriën : Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa en Staphylococcus aureus. Deze bacteriën veroorzaken vrij veelvuldig infecties bij vogels in gevangenschap. Escherichia coli en Pseudonomas aeroginosa veroorzaken regelmatig darminfecties bij vogels.

Je zou beide stoffen dus kunnen beschouwen als een soort inwendige- of uitwendige ontsmetter.

Er zijn vermoedens dat oregano en basilicum ook zou kunnen helpen tegen coccidiose bij vogels. Maar ik zeg duidelijk : vermoedens. Ik kan het momenteel nog niet bewijzen.

Dus, gewoonweg gebruik maken van de helende krachten van moeder natuur, volledig gratis. Enkel een kleine investering in enkele plantjes om te planten in de tuin of in ruime bloempotten.

Verleden jaar en eveneens de jaren daarvoor had ik nu al regelmatig een verkoudheid gehad en minstens éénmaal een grieperige toestand in de winterperiode. Zelf doe ik regelmatig gedroogde oregano- of basilicum gedroogd bij in mijn soeptas. Dit najaar en tot op heden, nog geen verkoudheid gehad en maar een zéér lichte buikgriep. Dus, daar spaar ik weeral een resem dokters- en apotheekkosten mee uit. Kan ik opnieuw investeren in vogels.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  koen op ma jan 17 2011, 20:00

Is het niet mogelijk om de kruiden in gewone vorm aan te bieden?

Zelf ben ik geen voorstander om ze supplementen of andere extra's (gedwongen) te laten drinken.
Desnoods draai je het door het eivoer...

Ooit maakte ik eens de fout om een hoge dosis calcium door het eivoer te draaien
met het idee, we gaan ze eens snelsnel de nodige reserves aanvullen/opslaan
en dat merkte ik ook gelijk aan de vogels die er, instinctief?, niet van aten.

Doe je volgens mij hetzelfde met water
dan kan je meer kwaad dan goed.

De enige uitzondering is volgens mij
wanneer je een zieke vogel hebt en deze medicijnen nodig heeft
dan kan je ze verplichten op te nemen adhv drinkwater.
avatar
koen

Aantal berichten : 99
Join date : 04-06-09
Woonplaats : Roeselare

http://www.veugelkoer.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  van den broeck alfons op di jan 18 2011, 14:33

Is het niet mogelijk om de kruiden in gewone vorm aan te bieden?

Ja, heb ik gedaan met basilicum ongeveer anderhalf jaar geleden aan het einde van de herfst. Restant uit de tuin gewoonweg afgesnoeid en aan de vogels gegeven.

Probleem vond ik een beetje dat dit ongecontroleerd was. Na twee dagen waren de blaadjes opgepeuzeld, maar welke vogels hadden er nu allemaal van genuttigd ? (Vogels zaten toen in een groep bij elkaar in een kleinere voliëre).

Ik ga dit jaar mijn binnenhok terug ombouwen omdat ik met de gouldamandines eens een jaar in een grotere voliëre wil kweken, eventueel met tussenschotten. Kwestie van ervaring op te doen en het sociaal gedrag van deze vogels beter te kunnen observeren. Daar gaan ongetwijfeld bussels onkruiden, al dan niet gedroogd, inhangen. Daar zullen trouwens veel soorten onkruiden gegeven worden. Het uittesten van onkruiden staat dit jaar hoog op mijn agenda.

Mijn doel is altijd geweest : ik moet plezier kunnen beleven aan mijn vogels. Heb ik dat gevoel niet meer, ja, dan stop ik met het houden van vogels.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: groenvoer...

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum