Mutaties, mutatiecombinaties en benamingen - deel 2

 :: Gouldamadines :: Vererving

Ga naar beneden

Mutaties, mutatiecombinaties en benamingen - deel 2

Bericht  Pascal op zo jan 23 2011, 18:13

Ondertussen hebben de Gouldkwekers niet stilgezeten en zijn talloze fraaie mutaties en mutatiecombinaties ontstaan.

Voorlopig zijn nog geen andere kopkleuren aanvaard dan de 3 basiskleuren maar er komt stilaan beweging in de kopkleur, ondertussen zijn er reeds Goulds gekweekt met een blauwe kopkleur. Dus voorlopig : ZK, RK en OK

Qua borstkleuren hebben we momenteel 2 vastgelegde kleuren naast de natuurkleur paars : wit en lila. Ook hier een nieuwe kleur : blauw, zelfde opmerking als de blauwe kopkleur : pril stadium. Theoretisch zou rozeborst ook tot de mogelijkheden behoren. Maar voorlopig : PB, WB en LB

Qua rugdekkleuren hebben we, naast groen, geel en blauw. Echter met enkele gradaties in intensiteit (= pastel, enkelfactor en dubbelfactor) tot een compleet witte Gould en dan bedoelen we niet de albino, die eveneens voorkomt bij de Gouldamadine.

Zoals je merkt kunnen we momenteel de kleuren van de Gould op ruim 50 verschillende manieren combineren. Het ziet er naar uit dat er nog meer mutaties en mutatiecombinaties kunnen bijkomen zolang de liefhebbers hun schouders onder deze prachtige vogel blijven zetten, wat de Gould meer dan waard is. Misschien zien we binnen enkele decennia (jaren ?) wel een blauwkop blauwborst blauw Gould (BL BL BL ?) op de tentoonstellingen. Wie zal het zeggen ?

Dit wil echter zeggen dat we een uitgebreide en uniforme benaming dienen aan te houden om de mutatievorm te beschrijven. Daartoe heeft men een uitgekiende manier gevonden, wat echter kennis over de Gould, de kleuren en de vererving vereist. Want deze benaming slaat niet op de verschijningsvorm zoals vroeger maar op de genetische vorm. Een gele Gould wordt, zoals we reeds zagen, niet geel genoemd maar enkelfactorig of dubbelfactorig groen. Maar meer daarover in een volgend stukje proza waar we de mutaties zullen beschrijven.© Pascal Bonheure – 2011


Laatst aangepast door PascalB op ma jan 24 2011, 09:01; in totaal 1 keer bewerkt

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Mutaties, mutatiecombinaties en benamingen - deel 2

Bericht  Antoine op zo jan 23 2011, 23:19

Als er goulds gekweekt zijn met een blauwe kopkleur,dus niet èèn maar meerdere,of al verder in de volgende generatie kunnen kweken, dan is het toch geen modificatie,maar een mutatie.
Een mutatie vererft verder,een modificatie niet.
Verbeter me als ik verkeerd ben.

Antoine

Aantal berichten : 161
Join date : 12-10-09
Leeftijd : 64
Woonplaats : Diest

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Mutaties, mutatiecombinaties en benamingen - deel 2

Bericht  Pascal op ma jan 24 2011, 09:16

Je hebt gelijk, Antoine, modificatie staat (stond) hier in de verkeerde context en na (nog eens) nalezen heb ik de tekst wat aangepast.
Modificatie is een tijdelijke, niet erfelijke verandering, door stress, voeding, ...
Gezien de blauwe kopkleur (en borstkleur) heel recent is en nog niet beter is gekend, moet rekening gehouden worden dat het eventueel een modificatie zou kunnen zijn, voeding ? Maar deze bewering krijgt steeds minder draagvlak (gelukkig maar), gezien er blijkbaar al een man is uit geboren. En dan spreek ik over de blauwe kopkleur, deze vind ik, op foto weliswaar (!), wel merkelijk blauw. De borstkleuren daarintegen daar ben ik nog niet zo overtuigd dat deze "blauw" mogen genoemd worden... Maar het is niet aan mij om dit te bepalen, daar zijn andere mensen voor.
Voor er ruim wat vogels zijn met deze, laten we dan maar zeggen mutatie, en we deze beter hebben kunnen bestuderen tasten we nog wat in het duister en kunnen we ons enkel baseren op vermoedens. Ik ga over deze mutaties dan ook geen woord meer reppen. Ik denk dat we aan de vaststaande mutaties en combinaties al een vette kluif genoeg hebben.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Mutaties, mutatiecombinaties en benamingen - deel 2

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 :: Gouldamadines :: Vererving

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum