Vette leversyndroom

Ga naar beneden

Vette leversyndroom

Bericht  van den broeck alfons op vr jan 28 2011, 18:03

Als men, op laboratoriumniveau, de weefselstruktuur wenst te bekijken van een lever, dan maakt men van het weefsel van de lever, zeer dunne plakjes met een speciaal toestel. Deze dunne plakjes kan men dan kleuren zodat bepaalde strukturen zichtbaar worden. De wijze waarop het weefsel van de lever bepaalde strukturen kan vertonen, daaraan kan bepaalde ziektetoestanden herkennen.

De microscopische foto hieronder is van een lever met een normale weefselstruktuur :De microscopische foto hieronder is van het weefsel van een lever met afzettingen van vetstof = vette leversyndroom bij vogels. De witte ronde cirkels zijn de vetafzettingen.Diezelfde ronde cirkels bemerk je dus niet op de eerste foto.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons


Laatst aangepast door Van den Broeck Alfons op za jan 29 2011, 18:17; in totaal 1 keer bewerkt

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Vette leversyndroom

Bericht  Pascal op vr jan 28 2011, 18:25

Mark en ikzelf waren inderdaad langs elkaar aan het praten. Misschien een beetje mijn fout omdat ik over een vervette lever begon. Maar wat is de oorzaak dan van een "vergrote" lever, duidelijk zichtbaar als een paarsblauwe vlek ? Van verschillende liefhebbers heb ik bevestiging gekregen dat Papegaaiamadines daar gevoelig aan zijn. En spraken dan van een vervette lever. Als je googled dan merk je dat bij de mens een vergrote lever vetophoping één van de mogelijke redenen is door bijvoorbeeld alcoholmisbruik...

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Vette leversyndroom

Bericht  van den broeck alfons op za jan 29 2011, 18:35

Bij vergroting van de lever door vervetting, is de kleur van de lever bleekbruin, bleekgeel, bleekwit. Dus, zeker niet paarsblauw.

Een paarsblauwe kleur van een lever kan een indicatie zijn van een infectie van de lever of bepaalde omringende organen door één of ander microörganisme. Men zegt veelal dat het atoxoplasmose is, dat kan, maar als uw vogels koud zitten, dan kan daar momenteel moeilijk atoxoplasmose voorkomen, het vermenigvuldigingsprinciepe van de parasiet indachtig.

Er zijn verscheidene soorten virussen gekend, die ook een soortgelijk beeld van de lever kunnen geven, en die meer en meer beginnen voor te komen bij papegaaiamandines, gouldamandines, zebravinken, diamantvinken , gordelgrasvinken ect...

Mocht dit zo zijn, ja, virusinfecties kan je niet behandelen met de klassieke antibiotica. Dus, gaan we iets moeten gaan zoeken in de plantenwereld, de kruidengeneeskunde.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Vette leversyndroom

Bericht  van den broeck alfons op za maa 05 2011, 15:41

Er zijn diverse factoren die een vervetting van de lever bij vogels kunnen veroorzaken. Omdat het niet te omschrijven valt in één posting, ga ik het hier spreiden over diverse items.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Vette leversyndroom

Bericht  van den broeck alfons op za maa 05 2011, 16:59

Vette leversyndroom door voeding :

In tegenstelling tot hetgeen je zou verwachten, wordt een vervetting van de lever in eerste instantie niet veroorzaakt door een vetrijke voeding, inzonderheid het soort vetten dewelke reeds verzadigd zijn. Een foutieve vetrijke voeding veroorzaakt overwegend vetzucht bij vogels, maar dat is iets anders, zoals reeds uitgelegd op dit forum.

Dit syndroom wordt eigenlijk veroorzaakt door een gebrek aan een bepaalde hoeveelheid koolhydraten in de voeding van vogels. Uit de hoeveelheid koolhydraten die men vindt in zaden allerhande, wordt in het lichaam van vogels, glycogeen gesynthetiseerd.

Glycogeen dient men te beschouwen als een reservestof en bepaalde hoeveelheden worden gestockeerd in de levercellen van vogels, voor toekomstig gebruik. Dit “toekomstig gebruik” is geen stockage op lange termijn, maar stockage om bv. de nachtperiode te overbruggen of stockage als reserve voor één of twee dagen (periode van schaarste).

Als er nu onvoldoende glycogeen kan aangemaakt worden in het lichaam van een vogel ter stockage in de lever, dan gaat er een soort inwendige toestand ontstaan waarbij de stockageplaatsen voor glycogeen in de lever, die niet bezet zijn, opgevuld gaan worden met vetachtige stoffen.

Vertering van vetachtige stoffen in een vogellichaam verloopt veel trager dan de vertering van glycogeen. Om éénzelfde hoeveelheid energie te halen uit de vertering van glycogeen, heeft men maar een kleine hoeveelheid vetachtige stof nodig. Gevolg is dat de stockageplaatsen in de lever, die normaal voorzien zijn voor glycogeen, nu ingenomen door vetachtige stoffen, wel die vrijgifte van deze vetachtige stoffen uit deze stockageplaatsen, gaat maar met mondjesmaat gebeuren. De vrijgekomen stockageplaatsen kunnen bij gebrek aan voldoende produktie van glycogeen terug ingenomen worden door vetachtige stoffen en alzo krijgt men op termijn een gele- geelbleke- tot een witte kleur van de lever, door constante opstapeling van vetachtige stoffen in de stockageplaatsen, gereserveerd voor de stockage van glycogeen.

Hoe vertaald zich dat nu in de praktijk naar de verzorging van exoten :

Standaard zaadmengelingen voor exoten hebben een koolhydratengehalte van ongeveer 65% tot 75%, en, een vetgehalte dat normalerwijze ergens tussen de 0% en de 6% variëert. Ik beschouw dit alles als normaal. Maar onze exoten eten ook nog eivoer/zachtvoer, waarbij het percentage aan verzadigde vetzuren toch beduidend hoger kan liggen.

Hoeveel een exoot gemiddeld van elke groep eet, is moeilijk te achterhalen en kan ook variëren gedurende bepaalde perioden van het jaar.

Een vogel, die nu enkel en alleen maar een zaadmengeling gaat nuttigen : wel, dat gaat ook foutief aflopen, op langere termijn, daar een vogellichaam wel degelijk een hoeveelheid vetachtige stoffen nodig heeft, o.a. cholesterol, bepaalde triglyceriden bv. voor de aanmaak van geslachtshormonen. Uit glycogeen kunnen vetachtige stoffen aangemaakt als er een tekort is aan vetten in het lichaam van een vogel. Maar dan gaan de glycogeen reserves in de lever zéér snel opgebruikt zijn of zo goed als onbestaande. Direkt gevolg is dan : veel meer stockage van verzadigde vetstoffen in de lever.

Het geheel is dus eigenlijk een mes dat langs twee kanten snijdt.

De aantasting van de levercellen :

De lever is een orgaan dat rijkelijk voorzien is van bloedvaten. Verzadigde vetten gaan zich afzetten op de binnenzijde van aders en slagaders, evenzo kleinere bloedvaten. Gevolg is dat deze bloedvaten nauwer gaan worden, waardoor er meer interne druk op de vaatwanden komt te staan.

Vogels, die dit syndroom manifesteren inwendig, daarvan gaan de bloedvaten sneller barsten met als direkt gevolg : kleine- of grote inwendige bloedingen in de lever, hetgeen een dodelijk gevolg heeft.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Vette leversyndroom

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum