De vurige roodkop deelt de lakens uit - deel 1

 :: Gouldamadines :: Gouldamadines

Ga naar beneden

De vurige roodkop deelt de lakens uit - deel 1

Bericht  Pascal op za feb 26 2011, 20:13

Een Australisch onderzoek heeft uitgewezen dat er verschillen in temperament zijn tussen de drie kopkleuren. De dominantie onder de Goulds mannen begrijpen helpt ons bij het houden en kweken van de Gouldamadine.

Verschillende genen zorgen voor een andere kopkleur, maar daar stopt het niet. Het lijkt heel waarschijnlijk dat deze mutaties eveneens invloed hebben op of kunnen gelinkt worden aan andere genen die de verschillende gedragingen beïnvloeden. Om dit te testen heeft een groep onderzoekers gezorgd dat er gelimiteerde voedsel- en broedplaatsen en poppen aangeboden werd. Zonder dit kunnen de vogels logischerwijze niet succesvol voor nageslacht zorgen.

Om te beginnen heeft men vreemde Gouldamadines bij elkaar gezet en bekeken welke vogel(s) de eetplaats domineerde(n), de roodkop “won”. Uiteindelijk bleek dat de roodkoppen sterk domineerden terwijl de zwartkop de oranjekop aan de kant zette.
Om te onderzoeken als het nu de kleur was die ervoor zorgde dat er één dominante kleur was, heeft men de vogels een andere kopkleur gegeven. Als je nu een oranjekop een rode kop bezorgt dan zal deze aan de bovenkant van de pikorde terechtkomen. Enkel omdat de andere vogels hem dan niet durven aanvallen. Dit laat zien dat de vogels zich heel strikt houden aan het kleursignaal. En deze gebruiken om te vermijden dat ze in conflict komen met een agressieve collega. Dit doen ze om een zeer goede reden : roodkoppen zijn zeer agressief. Zelfs als een roodkop een zwarte kop krijgt aangemeten zal deze er nog steeds in slagen om te domineren, dit wegens hun agressiviteit. Het slachtoffer zou het onderspit delven.
In het volgende deel gaan we bekijken waarom de roodkop zo agressief is.Dit is een verkorte vertaling van het artikel “Fiery redheads rule the roost” door Dr Sarah R. Pyke verbonden aan Save The Gouldian Fund : www.savethegouldianfond.org
Deze wetenschapper heeft toestemming verleend om deze tekst te publiceren op het forum. Copyrights op tekst en vertaling © Sarah R. Pyke © Pascal Bonheure.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De vurige roodkop deelt de lakens uit - deel 1

Bericht  van den broeck alfons op zo feb 27 2011, 08:55

Het bovenstaande indachtig, begin ik mij nu de vraag gaan te stellen of een dergelijke dominantie ook voorkomt bij andere kleurslagen van exotische vogels, daarom niet de kopkleur zoals bij gouldamandines, maar mogelijk andere kleurvlakken die in de bevedering voorkomen ?

Zeker bij zebravinken, heb ik hier al eerder gezegd, als je de zwarte borstband geheel of gedeeltelijk kunstmatig rood kleurt. Wel niet in de kontext van agressiviteit, maar men heeft bij zebravinken gemerkt dat poppen statistisch een voorkeur hebben voor mannen die rood, of een kleurnuance van rood, in hun borstband hebben.

Hebben andere liefhebbers soortgelijke ervaringen met andere exoten ?

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 :: Gouldamadines :: Gouldamadines

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum