De vurige roodkop deelt de lakens uit - deel 2

 :: Gouldamadines :: Gouldamadines

Ga naar beneden

De vurige roodkop deelt de lakens uit - deel 2

Bericht  Pascal op vr maa 04 2011, 19:54

Waarom zijn ze nu zo agressief ? Om dit uit te zoeken heeft men verschillende mannen (RK en ZK) in verschillende omgevingen ondergebracht waarbij rekening gehouden werd met hormonale- en gezondheidsparameters. Daaruit bleek dat de agressie geregeld werd door hun omgeving. Als je in een sociaal competitieve omgeving, m.a.w. een hoog aantal RK bleek dat de RK agressief werden en hun testosterongehalte 5 maal hoger was dan het gemiddelde terwijl bij de ZK het testosterongehalte afnam als reactie op het hoger aantal RK.
Het hoge testosterongehalte geeft de RK voordeel betreffende voedsel, nestgelegenheid en poppen. Maar dit gigantische voordeel is niet zonder nadeel ! Een competitieve omgeving zorgt eveneens voor meer stress en dit zorgt er dan weer voor dat de vogel zijn normaal niveau van immuniteit niet kan behouden en dus sneller ziek kan worden. Dit is in contrast met de onderdanige ZK die geen of weinig stress en geen verminderde immuniteitniveau vertoont in deze omgeving.
Tot de volgende conclusie is dit onderzoek gekomen : agressie bij de Gouldamadine komt voor door de omgeving en niet door de genen. Wat een belangrijke conclusie is, zo kunnen we met enkele kleine ingrepen stressvolle situaties vermijden. Welke maatregelen zien we in het volgende en laatste deel van dit onderwerp.Dit is een verkorte vertaling van het artikel “Fiery redheads rule the roost” door Dr Sarah R. Pyke verbonden aan Save The Gouldian Fund (www.savethegouldianfond.org). Deze wetenschapper heeft toestemming verleend om deze tekst te publiceren op het forum. Copyrights op tekst en vertaling © Sarah R. Pyke © Pascal Bonheure.

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De vurige roodkop deelt de lakens uit - deel 2

Bericht  van den broeck alfons op za maa 05 2011, 08:45

Maar dit gigantische voordeel is niet zonder nadeel ! Een competitieve omgeving zorgt eveneens voor meer stress en dit zorgt er dan weer voor dat de vogel zijn normaal niveau van immuniteit niet kan behouden en dus sneller ziek kan worden.

Een kleine aanvulling :

Bij stresstoestanden allerhande worden er in het lichaam van vogels op biochemisch vlak corticosteroiden geproduceerd. Dit is een groep van steroide hormonen, dewelke op middellange- tot lange termijn, een negatieve werking hebben op de gezondheidstoestand van vogels. Als een bepaalde stresstoestand blijft aanhouden op termijn, dan zijn deze vogels meer vatbaar, onder andere, voor infecties door microörganismen allerhande. Maar aanhoudende stresstoestanden kunnen eveneens de plotselinge dood van een vogel veroorzaken bv. door een hartinfarct of iets soortgelijks. Juist zelfde als bij mensen die bv. gedurende een lange periode in een stresstoestand verkeren door bv. werkomstandigheden.

Hetzelfde heeft men vastgesteld bij mannelijke zebravinken : een eerste groep die zich voornamelijk bezig hield met het mede grootbrengen van de nestjongen en veel minder met het verdedigen van de omgeving van de nest, een tweede groep die zich veel minder bezig hield met het grootbrengen van de nestjongen maar eigenlijk constant de omgeving van de nest aan het verdedigen was tegen mogelijk belagers. De eerste groep mannelijke zebravinken hadden weinig aan bepaalde corticosteroiden in hun bloed. Bij de tweede groep piekte de concentratie aan bepaalde corticosteroiden in het bloed, van hoog tot zéér hoog.

Het is dus van belang om rust te creëren in een groep.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 :: Gouldamadines :: Gouldamadines

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum