Natrium, als mineraal, in de voeding van vogels

Ga naar beneden

Natrium, als mineraal, in de voeding van vogels

Bericht  van den broeck alfons op wo maa 09 2011, 09:59

Natrium, als mineraal, in de voeding van vogels :

Natrium vormt, samen met chloride, het hoofdbestanddeel van keukenzout. Verder komt natrium, als chemisch element, voor in bijna alle planten, groenten, commerciële produkten ect… Het is niet weg te denken uit onze leefwereld, en, ook die van vogels.

Nu moet je toch even opletten met het natriumgehalte in de voeding van de nestjongen. Ik schrijf hier duidelijk nestjongen : volwassen vogels kunnen natrium als toxisch element veel beter verdragen.

Eén van de functies van natrium in het lichaam van vogels, is te vinden in de nierfunctie : het verwijderen, de afvoer van overtollig water en andere (giftige) afvalstoffen uit het lichaam van vogels.

Bij pas uitgekipte nestjongen echter, zijn de nieren, als orgaan, nog in een ontwikkelingsstadium en zeker niet volgroeid. Te hoge concentraties aan natrium in de voeding van nestjongen, kunnen nefast zijn in de verdere ontwikkeling van de nieren bij nestjongen.

Dus, zeker geen keukenzout toevoegen aan het voeder voor de nestjongen, hetgeen vroeger wel nogal eens gebeurde.

Natrium, als voedingselement, heeft diverse functies in het lichaam van een vogel.

De vraag is nu : wat is te hoog ?

Bij volwassen vogels aanvaardt men, als normaal, concentraties aan natrium van ongeveer 0.12 gram per 100 gram voeder. Bij nestjongen zal dus dat gehalte zeker niet mogen overschreden worden, want het is reeds te hoog. Persoonlijk denk ik dat een gehalte van ongeveer 0.06 - 0.08 gram per 100 gram voeder, bij nestjongen, als normaal aanvaardbaar mag beschouwd worden.

Beschuiten hebben concentraties die hoger zijn dan 0.6 gram per 100 gram voeder, maar meestal ook lager dan 1.0 gram per 100 gram beschuit, algemeen.

De meeste broodsoorten die je kan kopen hebben een gehalte aan natrum gelegen tussen 0.3 en 0.5 gram per 100 gram brood, algemeen. Als men brood gaat drogen of toasten, dan gaat het natriumgehalte stijgen en ga je concentraties krijgen zoals bij beschuiten.

Een hardgekookt kippenei heeft ongeveer 0.12 gram natrium per 100 gram.

De meeste zaadsoorten die we gebruiken in zaadmengelingen voor exoten hebben concentraties aan natrium, lager dan 0.05 gram per 100 gram zaad. Voor milletsoorten in het algemeen, is de natriumconcentratie ongeveer 0.01 gram per 100 gram zaad.

De meeste groetensoorten hebben ook lage concentraties aan natrium : meestal kleiner dan 0.03 gram per 100 gram groenten.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum