Een pootprobleem met een virale oorsprong.

Ga naar beneden

Een pootprobleem met een virale oorsprong.

Bericht  van den broeck alfons op ma mei 02 2011, 08:10

Binnenkort beginnen de vogelmarkten weeral volop en op elke markt heb je gezonde vogels en minder gezonde vogels.

Als je een vogel wenst te kopen, bekijk dan zeker de poten.

Hierbij een foto van een botvink met een ernstige pootaandoening (ik heb er maanden moeten naar zoeken, maar eindelijk gevonden). Hetzelfde verschijnsel zie je ook regelmatig opduiken bij de kleinere zaadetende exoten en zeker kanaries, zij het in een meer subtiele vorm en minder duidelijk.Dit is geen schurft, of snavelmijt, of kalkafzettingen, of door ouderdom, want de meest wilde verhalen gaan de ronde. Dit is een aandoening van virale oorsprong, en, als de aandoening veroorzaakt wordt door het beruchte Polyomavirus (de kans is reëel), dan kan je op termijn je ganse opgebouwde vogelbestand elimineren.

Dus, let op de poten.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Een pootprobleem met een virale oorsprong.

Bericht  Herman op di mei 03 2011, 10:31

Hoe zou men dit kunnen behandelen Fons?

Herman

Aantal berichten : 122
Join date : 07-08-10
Leeftijd : 54
Woonplaats : Aalst

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Een pootprobleem met een virale oorsprong.

Bericht  van den broeck alfons op di mei 03 2011, 18:17

Als het van virale oorsprong is, is het niet te behandelen.

Het beruchte Polyomavirus is goed gekend bij parkieten en papegaaienliefhebbers. Geen dezer liefhebbers wenst dit virus in zijn hok. Men is research aan het doen in verband met een mogelijk vaccin, maar tot op heden voor zover mij bekend, geen resultaat. Bij Australische parkieten en papegaaien spreekt men regelmatig van epidemiën onder de in het wild levende soorten. Dit is één van een veelvoud aan redenen, waarom er een uitvoerverbod is.

Probleem alhier is, dat dit Polyomavirus vermoedelijk reeds gemuteerd is en nu stillaan ook begint voor te komen bij passeriformen. Men heeft het al vastgesteld bij gouldamandines, kanaries en aanverwante soorten Europese vogels. Het is nog maar sporadisch, maar er zullen meer en meer gevallen gaan voorkomen in de toekomst.

Op de foto is de aandoening aan de poten reeds in een vergevorderd stadium, maar zelfs zo'n klein wratje kan een indicatie zijn van ...Laat de vogel dan gewoonweg zitten, koop hem niet aan en ook geen enkele andere vogel van die liefhebber, want die kunnen ook besmet zijn : het Polyomavirus kan zich in een latente toestand in het lichaam van de vogel bevinden, doch zonder de vogel ziek te maken.

Het is geenzins mijn bedoeling om liefhebbers te laten schrikken, maar enkel om hen er attent op te maken : wees voorzichtig.

Tegenwoordig vindt meer en meer het princiepe ingang dat bij de verkoop van dure parkieten/papegaaiensoorten er een attest van een dierenarts moet aanwezig zijn dat de verkochte vogel vrij is van enkele virale aandoeningen. Men kan dat tegenwoordig vrij goed opsporen, onder andere met PCR technieken, alleen zijn deze technieken nogal prijzig. Dan praten we toch over de verkoop van vogels met een prijskaartje van enkele duizenden euro's per stuk.


van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Een pootprobleem met een virale oorsprong.

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum