Relatie darmflora en blinde darm bij vogels.

Ga naar beneden

Relatie darmflora en blinde darm bij vogels.

Bericht  van den broeck alfons op ma jul 16 2012, 18:12

Een bepaalde vogelliefhebber citeerde volgende uitspraak :

Een vogel heeft 2 blinde darmen. Deze dienen om de ruwe celstof af te breken. Het afbreken van ruwe celstof gebeurt onder invloed van enzymen en bacteriën.

Vraag van een andere liefhebber :

Over welke vogels gaat het dan?
Wat zouden de eventuele gevolgen hiervan kunnen zijn?
Doen bijvoorbeeld de potjes met pre- en probiotica dan wel iets?"


Het eerste citaat is niet onjuist, maar zou beter kunnen geformuleerd worden als volgt :

- een eerste groep van vogels heeft wel degelijk twee blinde darmen.
- een andere groep van vogels heeft, voor praktisch gebruik, maar één blinde darm, de tweede is functioneel verdwenen en/of buiten werking gesteld.
- een laatste groep van vogels hebben geen blinde darmen.

In verband met de darmflora bij vogels, zou men kunnen stellen :

- een eerste groep van vogels heeft wel degelijk een darmflora.
- een tweede groep van vogels heeft geen noemenswaardige darmflora. "...geen noemenswaardige... is anders dan geen darmflora. Er zit daar iets in het darmstelsel van die vogels, maar men kan er functioneel geen betekenis aan geven. Men stelt zich de vraag, met alle wetenschappelijke kennis die men heeft : wat zit dat daar eigenlijk te doen ?

Prebiotica : met prebiotica bedoelt men meestal gewoonweg "vezels" of "vezelsstructuren", die in het darmstelsel van de vogel, eventueel een positieve bijdrage zouden kunnen leveren op de gezondheid van een vogel. Prebiotica kunnen bv. ook bepaalde slijmstoffen zijn, mucopolysacchariden. Vezelstructuren kunnen bv. de darmwand van de vogel "kuisen", met als uiteindelijk doel : een betere opname van nuttige voedingsstoffen.

Als je ergens iets zou lezen over de voedingswaarde van een bepaald zaad, dat men geeft aan vogels, dan wordt er meestal ook het vezelgehalte weergegeven. Dat vezelgehalte kan een indicatie zijn voor een mogelijke prebiotische activiteit in de darmen. Om die prebiotische activiteit te ontwikkelen naar een probiotische activiteit, heb je darmbacteriën nodig. Die darmbacteriën staan normalerwijze geparkeerd in de blinde darm(en) van een vogelsoort. Als die bacteriën vrijkomen in het darmstelsel van een vogelsoort, dan kunnen ze met de prebiotica, een probiotische activiteit starten. Kunnen : het hoeft daarom niet.

Probiotica : door het feit dat bepaalde vogelsoorten geen blinde darm bezitten, hebben ze dus ook geen noemenswaardige darmflora, in vergelijking met vogelsoorten die wel een darmflora bezitten, door de aanwezigheid van de blinde darm(en).

Men gaat dan, door toevoeging van een probiotica, op een kunstmatige wijze, bepaalde bacteriën inbrengen in het darmstelsel van een bepaalde vogelsoort. Op een dergelijke wijze zou men de vogel, mogelijk een bescherming kunnen bieden, tegen een infectie van het darmstelsel met schadelijke bacteriën, bv. E. coli, Campylobacter, Salmonella enz...

Eénvoudig uitgedrukt : langs de ene kant staat een groot leger aan "goede" bacteriën voor de gezondheid van de vogel, aan de andere kant staat een klein legertje "schadelijke bacteriën" voor de gezondheid van de vogel. En dan ontstaat er een veldslag op microniveau. Meestal wint "het grote..." het van "het kleine...", tenzij "het kleine..." zich zéér snel kan ontwikkelen tot "iets groot".

De toepassing van het gebruik van probiotica bij vogels, is eigenlijk overgenomen van het gebruik van probiotica bij mensen. Wetenschappelijk zijn er nog discussies bezig over "zin" en "onzin" van het gebruik bij vogels. Er zijn in ieder geval liefhebbers die er positieve resultaten mee geboekt hebben.

Exoten, behorende tot de groep van de passeriformen, hebben één blinde darm of één paar blinde darmen, dewelke rudimentair of weinig ontwikkeld is en zo goed als geen functie meer hebben in het totaal verteringsproces van de opgenomen voedingsstoffen. Dit is ook een gevolg van de evolutie van vogels. Passeriformen staan veel hoger in de evolutieladder dan bv. kippen, ander pluimvee, struisvogels enz...

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum