Ziekten - staalname

Ga naar beneden

Ziekten - staalname

Bericht  van den broeck alfons op di nov 27 2012, 04:06

Als je een zieke vogel hebt met diarree en je wenst te weten welke behandeling je moet instellen, dan kan je een meststaal opsturen naar een dierenarts.

Als je zelf de staalname doet, enkele raadgevingen :

- een eerste vereiste is dat het meststaal weinig of geen vochtverlies mag hebben tijdens de verzending. Uitdroging, geheel of gedeeltelijk, kan het uiteindelijke resultaat beïnvloeden. Voor een bacteriëel onderzoek heb je weinig mest nodig.
- een tweede vereiste is dat het meststaal, dat wordt aangeboden voor onderzoek, niet in kontakt mag komen met ander, eventueel toxisch materiaal. Zo is het bv. uitgesloten om krantenpapier te gebruiken omwille van een mogelijke interferentie met de inkt in het papier. Ook vochtige doekjes, die men algemeen gebruikt om hygiënische redenen, zijn uitgesloten. Wattenstaafjes, in dewelke katoen is verwerkt, zijn uitgesloten. Meststalen, verontreinigd met materiaal dat je gebruikt als bodembedekking, zijn uitgesloten.
Aluminiumfolie kan wel gebruikt worden, ook glas of harde plasticsoorten. Maar je plaatst geen 1 gram mest in een glasbokaal van 500 ml., als je begrijpt wat ik bedoel.
- een derde opmerking : opgelet bij hete zomerdagen. Vele microôrganismen zijn temperatuurgevoelig in hun overleving. Te hoge omgevingstemperaturen tijdens de verzending van het staal, kunnen het resultaat beïnvloeden.
- een vierde opmerking : als je een worm- en/of flagellaten onderzoek wenst te doen, kan je best vertrekken van een mengstaal. Daarmee wordt bedoeld : een mengsel van uitwerpselen van verschillende kooien samen. Bij een positief resultaat ga je meestal toch alle vogels binnen een bepaalde ruimte moeten behandelen. Een aantal flagellaten- en schimmelsoorten kan je niet zien in een meststaal.

Maar je kan ook met een zieke vogel naar een dierenarts rijden en laat de dierenarts de staalname doen. Sommige ziekten vereisen een speciale staalname. Het voordeel voor de dierenarts is, dat hij/zij de vogel ook effectief ziet en uitgaande van die visuele waarneming, al een idee kan hebben van wat het zou kunnen zijn.

De zieke vogel plaatst je gewoonweg in een T.T.-kooi met een witte plastic schuif. Deze laatste dient gereinigd te zijn en grondig gespoeld met kraantjeswater om alle zeepresten of soortgelijken te verwijderen. De zieke vogel deponeert gewooweg zijn uitwerpselen dan op de witte schuif. Geen ontsmettingsmiddelen gebruiken bij de reiniging : gewoon zeep.

Kom dus niet bij een dierenarts aan met een vuile witte schuif, niet op voorhand gereinigd. Een bacteriologisch onderzoek van een meststaal, gedeponeerd op een vuile witte schuif, is compleet zinloos.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum