Wilde zaden of onkruid zaden.

Ga naar beneden

Wilde zaden of onkruid zaden.

Bericht  Karel Pauwels op do dec 30 2010, 14:50

Mijn vogels ( Australische grasvinken) zitten nu in de kelder op 8° op rust.
Is het dan noodzakelijk deze zaden tegeven.
Of hebben ze met een goei exoten mengeling voldoende.
Mvg Karel

Karel Pauwels
Admin
Admin

Aantal berichten : 382
Join date : 26-05-09
Leeftijd : 63
Woonplaats : Lichtaart

http://www.mijn-grasvinken.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wilde zaden of onkruid zaden.

Bericht  koen op vr dec 31 2010, 01:52

Op rust is het volgens mij niet nodig dergelijke zaden te verstrekken.
Een gewone exotenmengeling is dan zeker voldoende.
avatar
koen

Aantal berichten : 99
Join date : 04-06-09
Woonplaats : Roeselare

http://www.veugelkoer.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wilde zaden of onkruid zaden.

Bericht  van den broeck alfons op za jan 01 2011, 11:38

Het is een vaststelling dat het gedrag van Australische grasvinkensoorten, die wij in gevangenschap houden in onze voliëres, op menig vlak afwijkt van de in het wild levende soorten. Dit mede door het compleet wegvallen van de import.

Maar bepaalde triggers die in Australië aanleiding geven tot de voortplantingsperiode van in het wild levende vogels, worden alhier niet meer doorgegeven aan de jonge vogels door de oudervogels. Gewoonweg, omdat wij in de zoveelste generatie aan het kweken zijn.

Observatie in de vrije natuur in Australië heeft geleerd dat één van die triggers is : de nieuwe groei van grassoorten met daaraan de ontwikkeling van graszaden. Dat is voor diverse Australische grasvinken het signaal van : ok, we kunnen eraan beginnen.

Maar in onze hokken gelden andere regels. Door het ruime voedselaanbod gedurende het ganse jaar, wijken onze vogels in gevangenschap, in hun gedrag sterk af van de in het wild levende soorten. Het verhogen van de verscheidenheid in het voedselaanbod, kan een reden zijn tot het starten van de kweek, maar het hoeft niet daarom nog niet. En, als deze regels kunnen grondig verschillen van hok tot hok.

Ik kan Koen volgen in zijn denken dat het niet geven van onkruidzaden buiten de kweekperiode, en, het vervolgens wel geven aan het begin, de voorbereiding en gedurende de eigenlijke kweekperiode, in bepaalde hokken, aanleiding kan geven tot de start van de kweek. Daarom niet specifiek bij hemzelf, maar mogelijk wel bij andere liefhebbers.

Als je dus gedurende een gans jaar op regelmatige basis of constant, onkruidzaden geeft, dan gaat dit zeker niet de aanleiding zijn dat uw vogels beginnen aan de kweekperiode. Dan moeten er andere knopjes zijn die moeten ingedrukt worden. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen en dat kan je enkel door observatie.

Hiermede is geenzins gezegd dat het geven van graszaden gedurende het ganse jaar niet nuttig kan zijn. Bepaalde bestanddelen van graszaden, de groep van de flavanoiden, zijn uitermate geschikt om de gezondheid van uw vogels op peil te houden, zelfs te verbeteren, zelfs op termijn volledig antibioticavrij te kweken.

En, niets is gemakkelijker dan graszaden oogsten in de vrije natuur, hier in onze streken.

Daarvoor heb je nodig : een stukje weiland dat in eerste instantie aan volgende eigenschappen voldoet :

- niet gelegen aan een verharde weg waar auto’s of andere motorvoertuigen hun uitlaatgassen kunnen sproeien op eventuele grassoorten. Dus bermen naast dergelijke wegen zijn uitgesloten.
- niet gelegen in de onmiddelijke nabijheid van een maisveld of een bieten/rapenveld. Dergelijke velden worden regelmatig besproeid met insecticiden allerhande. De rest van het verhaal met een eventuele dodelijke afloop kan u wel raden.

Hoe ga je nu te werk ?

De grasaren die groeien op dergelijke weilanden, knip je af onder de plaats waar de graszaden aan het groeien zijn of reeds volgroeid zijn en rijp om te oogsten. Vul zo maar enkele zakken.

Thuisgekomen leg je deze op een zeefgeraamte met aan de onderkant gewone voliëredraad. Daaronder plaats je een bak om de zaden op te vangen. Deze bak moet uiteraard groter zijn dan de zeef.

Dat alles laat je een aantal dagen drogen. Dit droogproces dient best niet te gebeuren in de volle zon. De ultravioletstraling van zonlicht kan namelijk een negatieve invloed hebben om de voedingswaarde van de graszaden. Af en toe klop je lichtjes op de graszadenstengels die aan het drogen zijn zodat het graszaad in de bak valt. Alzo kan je kilo’s graszaad bekomen van diverse soorten dewelke je tijdens de winterperiode kan voederen aan je vogels.

Het bewaren gebeurt in afgesloten emmers of andere soortgelijke containers. Het is uiteraard van belang dat de zaden zéér goed gedroogd zijn, alvorens ze te deponeren in de containers ter bewaring op langere termijn.

Kostprijs : 0 euro. Enkel de energie die je erin steekt, maar daar ga je een boterhammeke meer moeten voor eten.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wilde zaden of onkruid zaden.

Bericht  koen op zo apr 24 2011, 23:02

Vandaag voor het eerst dit seizoen een 6tal bundels groene grassen met aren in de volière gehangen...
en wat een enorme opkomst en interesse van alle vogelsoorten.

Een plezier om te aanschouwen.
Vanaf nu worden ze om de 2 dagen voorzien van verse bundels.
De gedroogde, afgeknabbelde grassen worden dan losgetrokken
en dienen dan als nestmateriaal.
avatar
koen

Aantal berichten : 99
Join date : 04-06-09
Woonplaats : Roeselare

http://www.veugelkoer.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Wilde zaden of onkruid zaden.

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum