Onaantrekkelijke partner bezorgt vrouw stress

 :: Gouldamadines :: Gouldamadines

Ga naar beneden

Onaantrekkelijke partner bezorgt vrouw stress

Bericht  Pascal op za feb 05 2011, 21:46

Groot was mijn verbazing toen ik dit artikel begon te lezen op hln.be !

De meeste monogame wezens, van vogels tot mensen, vinden een partner. Maar een groot deel van de vrouwen zitten opgezadeld met iemand die ze als onaantrekkelijk beschouwen.

Onwilligkeurig moest ik eens lachen. Waar gaat dit naartoe ? Weer zo'n onzinnige studie ? We lezen verder :

Uit een recente studie bij vogels blijkt dat dit hen stress oplevert en hun vruchtbaarheid schaadt.

Vogels : mijn aandacht was getrokken !

Roodhoofdige gouldamadines zijn agressiever dan hun evenknieën met zwart hoofd, ook zijn ze slechter in het opvoeden van kinderen. Beide soorten werden in deze studie gebruikt. Bij een experiment werden beide types samen geplaatst en konden ze zelf een partner selecteren. In een volgende proef zetten de wetenschappers 50 rode vrouwtjes bij ofwel een rood of een zwart mannetje. Wanneer de vrouwelijke dieren een koppeltje vormden met iemand van dezelfde kleur, kwamen er een maand vroeger eieren dan bij anderskleurige partners. Uit bloedtests bleek dat de vrouwtjes uit de laatste groep drie tot vier keer meer van het stresshormoon corticosteron in hun lichaam hadden dan de dames met een partner van dezelfde soort. De wetenschappers oordelen dat dit hormoon verantwoordelijk is voor relatieproblemen en overspel.

Hm, ik dacht een artikel gelezen te hebben over RK en hun agressiviteit, binnenkort post ik trouwens een artikel hierover maar dat ze deze studies zouden doortrekken naar de mens ? Enfin, dankzij de "Roodhoofdige Gouldamadines" weten we dus waarom wij niet getrouwd zijn met Angelina Jolie ! Crying or Very sad

Hier kan je het volledig artikel lezen : http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1218059/2011/02/04/Onaantrekkelijke-partner-bezorgt-vrouw-stress.dhtmlDit is een samenvatting van de studie waarop dit artikel gebaseerd is :

The relative role of male vs. female mate choice in maintaining assortative pairing among discrete colour morphs
Sarah R. Pryke & Simon C. Griffith

Published in: Journal of Evolutionary Biology (2007) 20: 1512-1521

Mate choice is an important process because it influences the number and quality of offspring that an individual can produce (i.e. with a good or bad mate), and in polymorphic species, such as the Gouldian finch, it will also affect the genetics and head color of the resulting offspring. Using a specialized apparatus where birds have to choose among different mates, we found that both females and males are very choosy about who they prefer to mate with - and both prefer partners of the same head colour as themselves (e.g. reds prefer reds). Females also prefer to breed with males who have longer tails and more intensely UV-coloured blue head bands, which the males display to females during their courtship display by erecting the feathers to form a 'halo' around the head mask.drunken LEVE ONZE GOULDAMADINE !! cheers drunken Of waarom ik mijn volgend geboren RK popje Angelina ga noemen !! lol!

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Onaantrekkelijke partner bezorgt vrouw stress

Bericht  Pascal op za feb 05 2011, 21:53

Of misschien moest ik dit wel onder "Tips & Tricks" zetten ! Hoe strik ik een knappe vrouw ? Verf je haar rood ! cherry

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Onaantrekkelijke partner bezorgt vrouw stress

Bericht  van den broeck alfons op zo feb 06 2011, 09:55

Mooi Pascal, ik had er plezier aan om dit te lezen. Weeral een gemiste kans in mijn leven.

Nu, alle gekheid op een stokje : daar zit wel degelijk waarheid in. Men heeft ook dergelijke studies gedaan bij zebravinken en daar werkt de rode kleur of een kleur die gaat neigen naar het rood, zoals een rode lap bij een stier.

Maar, je moet het experiment juist omgekeerd doen.

Ik heb gezegd : "zoals een rode lap bij een stier".

Tijdens de parings- en de kweekperiode doen zebravinkpoppen twee belangrijke zaken :

- zij gaan uit een grote groep mannelijke zebravinken de meest fitte/vitale man kiezen die hen een nageslacht kan garanderen, niet alleen in bevruchting maar eveneens in het grootbrengen van de jongen.
- het is de pop, die het geslacht van de nakomelingen bepaalt. Dus, niet het princiepe : een mannelijke spermatozoide komt samen met een eicel van de pop, er heeft een bevruchting plaats en dan heb je 50% kans op een mannetje en 50% kans op een pop. Het is u misschien al eens opgevallen dat bij bepaalde kwekers statistisch meer poppen gekweekt worden dan mannen, of omgekeerd. Persoonlijk kweek ik al enkele jaren konstant meer poppen dan mannen.

Het kiezen van partner bij zebravinken gebeurt op voornamelijk op basis van de intensiteit van de rode kleur van de bek en de poten. Zo intenser de rode kleur van deze laatsten, zo meer kans het mannetje maakt bij een bepaalde pop om met haar een huisje te bouwen dat gaat dienen voor produktie van de nakomelingen.

Maar je zou die natuurlijke aanleg ook een handje kunnen helpen.

Ik neem een praktisch voorbeeld : je hebt grijze zebravinken (de wildvorm) en daar zit in dat vederpak eigenlijk weinig aan kleur dat kan hellen naar rood. Of, je hebt een compleet witte zebravink en dan zit er in dat vederpak totaal niets aan kleur. Als je nu ter hoogte van de borstband, deels of geheel de zwarte kleur gaat vervangen door een rode kleur, dan maken statistisch die mannetjes een verhoogde kans dat zebravinkpoppen, hen gaan kiezen. Dit is een bewezen feit uit meerdere experimenten die men in die zin gedaan heeft.

Dit geldt voor zebravinken. Andere exoten ???

Tijdens de volgende kweekperiode ga ik experimenteren met infraroodlampen, maar ik moet de proefopstelling nog uitdokteren en afwachten wat het resultaat is, want er is een verschil tussen theorie en het vertalen van theorie naar de praktijk. Heb iets interessant gelezen over de activatie van een bepaald gebied in de hersenen van een vogel door infrarood licht in verband met broedconditie.

Copyright 2011 Van den Broeck Alfons

P.S. : voor de speciale gevallen…

Je moet die rode kleur dan wel aanbrengen met een waterbestendige stift of iets dergelijks want anders verdwijnt die rode kleur als ze bv. een bad nemen.

Ik heb zo een liefhebber gehad en die vertelde mij achteraf dat het bij hem niet lukte. Dan begin je gaan na te denken waarom het bij andere liefhebbers statistisch wel lukt en dan ga je een reden zoeken, waarbij de aard van de reden neigt naar iets complex. Uiteindelijk blijkt dan dat de rode kleur verdween nadat de vogel een badje had genomen. Dus, moest hij telkenmale terug de rode kleur aanbrengen en telkenmale verdween die rode kleur terug. De reden die hij aangaf was : het is precies of die pop op één of andere manier die rode kleur doet verdwijnen. Hoe is het mogelijk : lomp zijn doet echt geen pijn. Die man had nog nooit van waterbestendige kleurstiften gehoord. (Of, die computerbeginneling die mij enkele jaren geleden opbelde en me zegde dat zijn draagbare computer niet meer opstartte : ja, de batterij was plat en de stekker stakt niet in het stopcontact. Zijn echtgenote had tijdens het kuisen de stekker uitgetrokken). Ja, … daar wordt je echt stil van.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Onaantrekkelijke partner bezorgt vrouw stress

Bericht  Pascal op zo feb 06 2011, 15:15

Wel Alfons, ik ben er ook van overtuigd dat er waarheid inzit... voor de vogels dan. Maar om het naar mensen door te trekken vind ik dan weer een stap te ver. Onze psyche gaat iets verder dan overlevings- en voortplantingsdrang alleen. Maar allez, daar gaat het op dit forum niet over. Rolling Eyes
Naast Zebravinken hebben ze bij de Gouldamadine in Australie ook uitgebreide proeven gedaan over de rol van de kopkleur en binnenkort zal ik dus een artikel uitweiden over dit onderwerp.
Misschien moet ik mijn albino Goulds ook een rode kopkleur aanmeten ! Twisted Evil Alleen zie ik me nog niet die dieren hun koppeke kleuren, kan dit geen kwaad ? Zoals je eieren niet mag markeren met een viltstift, anders zouden deze producten kunnen doordringen in het ei... Onvermijdelijk komt de kleur toch in aanraking met de huid ?

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Onaantrekkelijke partner bezorgt vrouw stress

Bericht  koen op zo feb 06 2011, 17:53

Sarah R. Pryke is onderzoekster op het domein van Mike Fidler
die laatste zet zich in om de wilde gouldamadine te redden
en stelt daarbij al zijn volières ter beschikking van de wetenschap
en betaalt enkele wetenschappers om onderzoeken te doen om de gould beter te begrijpen.

Die kennis wil hij dan gebruiken om juiste beslissingen te nemen
om de goulds van uitsterven in het wild te behoeden
meer info "savethegouldian.org"
avatar
koen

Aantal berichten : 99
Join date : 04-06-09
Woonplaats : Roeselare

http://www.veugelkoer.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Onaantrekkelijke partner bezorgt vrouw stress

Bericht  Pascal op zo feb 06 2011, 19:55

Dat klopt, Koen, een mooi initiatief.

Je kan zelf ook doneren of lid worden : http://www.savethegouldian.org/Donations.html.
Interessante artikels over de Gouldamadine kan je hier vinden : http://savethegouldian.org/Articles.html.
En je kan ter plaatse Goulds gaan tellen : http://savethegouldian.org/AnnualCount.html...

Als Gouldliefhebber ben ik lid geworden, misschien ook iets voor andere Gouldliefhebbers ? We kunnen enkel bijleren door de gepubliceerde artikels !

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Onaantrekkelijke partner bezorgt vrouw stress

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 :: Gouldamadines :: Gouldamadines

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum