Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

winterkweek

5 plaatsers

Ga naar beneden

winterkweek Empty winterkweek

Bericht  Antoine vr dec 04 2009, 23:45

Zijn er hier die aan winterkweek doen,met of zonder verwarming?

Antoine

Aantal berichten : 161
Join date : 12-10-09
Leeftijd : 69
Woonplaats : Diest

Terug naar boven Ga naar beneden

winterkweek Empty Re: winterkweek

Bericht  Karel Pauwels za dec 05 2009, 11:43

Heb jaren winterkweek gedaan in de kelder.
Met verwarming 20° en 16 uur licht,ben hier nu mee gestopt en ga van de zomer kweken achter in de tuin.
Ben benieuwd zal wel een nieuwe ervaring zijn Very Happy

Karel Pauwels
Admin
Admin

Aantal berichten : 382
Join date : 26-05-09
Leeftijd : 69
Woonplaats : Lichtaart

http://www.mijn-grasvinken.be

Terug naar boven Ga naar beneden

winterkweek Empty Re: winterkweek

Bericht  Antoine za dec 05 2009, 14:00

Zelf kweek ik ook in de kelder en zonder verwarming en nog maar alleen met zebravinken.Later komt daar de rijstvogel (padda) en misschien de japanse meeuw bij, en ga het proberen met goulds,maar dit dan in de zomer als het hier 20° is.In de winter heb ik hier + 5°.De kweek gaat wel goed in de winter voor mijn aga's.

Antoine

Aantal berichten : 161
Join date : 12-10-09
Leeftijd : 69
Woonplaats : Diest

Terug naar boven Ga naar beneden

winterkweek Empty winterkweek

Bericht  bruno verbist za jan 22 2011, 20:43

hallo
mijn vogels blijven winter en zomer steeds in dezelfde hokken
zo hebben deze winter de goulds,doornastrildes,bruinborstrietvinken,blauwfazantjes,blauwkopjes,rode tijgervinken,kleine cuba s,binsen,diamantvinken,fernando po ekstertjes,timor zebravinken en....gewoon buiten in de voliere doorgebracht,wel goed beschut tegen vocht en wind

ook blijven heel het jaar door de nesten beschikbaar zowel om te broeden als om in te slapen

toch in deze barre tijden en zonder bijlichten in de buitenvoliere jongen zien uitvliegen van goulds,diamantvinken,timors,rode tijgervinken,kleine cuba s en blauwfazantjes (deze laatsten hadden echter betere een paar dagen langer in de nest gebleven)

in het verwarmde hok (kachel ingesteld op 10 graden) gaat de kweek onverminderd door met japanse meeuwen,zilverbekken,muskaatvinken,kleine cuba s ,bandvinken,goudbuikjes,molukken bronzemannen en timors
zelfs pas aangekochte grote cuba s hebben in een razend tempo op een week tijd een gigantisch nest in elkaar getimmerd
en ook dit alles zonder de dagen kunstmatig te verlengen
ik laat wel rond 8h30 twee buislampjes oplichten tot 15h,omdat met de sneeuw op het plastiek dak het voor mezelf te donker was om goed te kunnen voeren en drinken geven

verder ondervind ik weinig last van zogenaamde aggressieve vogelsoorten,zoals bvb plukkende diamantvinken of mannelijke cuba s die de jongen niet verdragen

wat ik wel doe in de wintermaanden is mijn zaadmengeling een beetje aanrijken met negerzaad en plat wit zaad,zodat de vogels zeker brandstof genoeg hebben om de lange winternachten (van 16h30 tot 08h00) door te komen

natuurlijk moet je vogels hier stillaan aan leren wennen,maar ze zijn veel sterker dan we soms denken

bruno verbist

Aantal berichten : 10
Join date : 05-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

winterkweek Empty Re: winterkweek

Bericht  Pascal za jan 22 2011, 21:29

Als we de dieren op een juiste manier acclimatiseren zullen ze het inderdaad aankunnen. Je zal je dieren toch constant goed in het oog moeten houden !? Met sommige exoten zie ik het echter niet gebeuren. Dat de Blauwfazanten nu kweken (temperatuur/lichturen) daar schrik ik wel van, dat had ik niet verwacht ! In mei leggen alle vogels een ei, de Gouldamadine kweekt in de natuur echter in een periode waar het meeste voedsel ter beschikking is (na het regenseizoen) en niet afhankelijk van het aantal uren licht. Extra lichturen komen de jongen echter enkel ten goede, dan kunnen ze extra bijgevoerd worden. En warmte is een bepalende factor voor de snelheid van het op kleur komen van de jonge Goulds.
Bij mij in de voliere ligt alles stil ondanks nestkastjes om te slapen en het binnenhok opgewarmt tot 10°C. Ik heb ooit wel een kanariepopje gehad die in februari met jongen lag maar dat is een uitzondering. Ondanks enkele strenge winters heb ik nog geen enkele slachtoffer moeten tellen in de voliere en daar zitten ook Driekleurpapegaaiamadines. Maar ik ben steeds alert en als een vogel dik zit dan twijfel ik toch niet lang. Better safe then sorry Exclamation
Maar ik vind het wel knap dat het je zo lukt. In de voliere wachten de vogels tot april en in de kweekruimte kweek ik het ganse jaar door op 18°C en 15 tot 16 uren licht en dat vind ikzelf ook wel leuker als ik dan meer dan 2 uur bezig ben met mijn dieren ! What a Face Liever 18°C dan 10°C !

Pascal

Aantal berichten : 322
Join date : 30-11-09

Terug naar boven Ga naar beneden

winterkweek Empty Re: winterkweek

Bericht  van den broeck alfons zo jan 23 2011, 07:17

In de twee bovenstaande verhalen wordt de kweekstijl gepresenteerd waar ik persoonlijk eigenlijk naar toe wil in de toekomst.

Inzonderheid het verhaal van Bruno Verbist : "dat is straffe toebak" zoals ze hier in de streek zeggen. Volgens mij is dat een werk van jaaaaaa...ren. Dat zijn, wetenschappelijk gezien, ook zéér interessante vogels : door acclimatisatie aan de weeromstandigheden in onze streken, moeten daar ongetwijfeld op genetisch vlak bepaalde veranderingen in dat vogellichaam hebben plaatsgevonden : genetische veranderingen die niets te maken hebben met kleur of dergelijke, maar met overleving in barre tijden : een vogellichaam waarin bepaalde fysiologische overlevingsprocessen starten op genetisch basis, om winters te kunnen overleven. Dat is voer voor specialisten in de moleculaire biologie (= biologie op celniveau), en ik ben daar geen specialist in (heb dat in een vorig leven, eens moeten studeren en ik was al blij dat ik, qausi punten op het eindexamen, juist met m'n hakken over de sloot was).

Maar ik denk dat één van de eerste stappen is, zoals bij Pascal, om proberen te kweken bij verlaagde temperaturen : 15°C en toekomstgericht nog lager. De jongen die je hebt gekweekt bij die lagere temperaturen niet wegdoen en daarmee verder kweken, enzovoort..., gedurende jaren, met systematische verlaging van de temperaturen.

Ik zie trouwens bepaalde veranderingen momenteel bij mijn vogels in het binnenhok. Ze komen stillaan in broedstemming en dat kan enkel te wijten zijn aan de temperatuurstijging, want de verlichting staat al sinds oktober ingesteld op 7.15 uur - 20.15 uur.

Temperatuurstijging : tijdens de voorbije koude periode was het uiterste dat ik heb genoteerd 's nachts in het binnenhok : 0°C. Buiten was het toen -10°C. Nu is het in het binnenhok : 8°C en vrij konstant zowel 's nachts als overdag. Dus, dat verschil van 8°C heeft misschien toch een invloed op het in broedstemming komen.

van den broeck alfons

Aantal berichten : 349
Join date : 02-07-10
Woonplaats : Geel

Terug naar boven Ga naar beneden

winterkweek Empty Re: winterkweek

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum